Δεκατέσσερα χρόνια αφότου η Αραβική Άνοιξη πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι «δυνάμεις της αντιπολίτευσης», κατά τη δυτική προπαγάνδα, ή οι τζιχαντιστές, κατά την πραγματικότητα, κατέλαβαν τη Δαμασκό και ανέτρεψαν το καθεστώς του Κόμματος Μπάαθ, το οποίο κυβερνούσε τη Συρία πάνω από μισό αιώνα.
Μαζί με την αλλαγή του status quo αναβίωσε η παλιά «Επαναστατική Σημαία» της Συρίας, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.
Εκτός Συρίας, η σημαία αυτή πριν από την εποχή του Κόμματος Μπάαθ κυμάτιζε επίσης σε πολλές συριακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη και των πρεσβειών στη Μόσχα, το Βελιγράδι και την Τυνησία.
Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου η «Επαναστατική Σημαία» ήταν σύμβολο αντίστασης.
Η ιστορία της
Η «Επαναστατική Σημαία» της Συρίας υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου 1946, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη γαλλική αποικιακή κυριαρχία.
Συμβόλιζε τη νέα αυτονομία και τις φιλοδοξίες της χώρας για ενότητα, ειρήνη και ευημερία. Ωστόσο, η σημαία αντικαταστάθηκε το 1958, όταν η Συρία έγινε μέλος της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας (UAR) με την Αίγυπτο, υιοθετώντας τη σημαία UAR.
Αλλά μετά από μόλις τρία χρόνια, η UAR κατέρρευσε και η Συρία επέστρεψε για λίγο στη σημαία της ανεξαρτησίας της, πριν υιοθετήσει ένα νέο σχέδιο το 1980 υπό το καθεστώς Άσαντ.
Αυτή η σημαία, η οποία διατήρησε τις κόκκινες, λευκές και μαύρες ρίγες, συνδέθηκε με το Κόμμα Μπάαθ και αντιπροσώπευε την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας υπό το καθεστώς Άσαντ.
Κατά τα πρώτα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου, οι ομάδες της αντιπολίτευσης αναβίωσαν την «Επαναστατική Σημαία» ως σύμβολο περιφρόνησης κατά του καθεστώτος Άσαντ. Σύντομα και με τη βοήθεια «εξωτερικών» παραγόντων και συνεχούς προπαγάνδας, έγινε συνώνυμο με την επανάσταση και τη συνεχιζόμενη μάχη για την ελευθερία της Συρίας.
Ο συμβολισμός
Η πράσινη λωρίδα της σημαίας αντιπροσωπεύει τις αγροτικές ρίζες της Συρίας και την αισιοδοξία των πρώτων χρόνων της ανεξαρτησίας της χώρας.
Η λευκή λωρίδα σημαίνει ειρήνη και συλλογική ελπίδα για μια ενωμένη και ευημερούσα Συρία, ενώ η μαύρη λωρίδα αντικατοπτρίζει τις κακουχίες και τους αγώνες που αντιμετώπισε ο συριακός λαός σε όλη την ιστορία.
Τα τρία κόκκινα αστέρια αντιπροσωπεύουν τις ιστορικές περιοχές της Συρία: Δαμασκός, Χαλέπι και Ντέιρ Εζόρ και αντιπροσωπεύουν τον κοινό αγώνα αυτών των περιοχών για ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Η σημαία που επί Άσαντ κυμάτιζε στη Συρία, φαίνεται να είναι πλέον παρελθόν. Για χρόνια, συμβόλιζε τη σιδηρά πυγμή του καθεστώτος: με κόκκινες, άσπρες και μαύρες ρίγες με δύο πράσινα αστέρια, που λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν την αραβική ενότητα και τα ιδανικά του Κόμματος Μπάαθ.
Η κόκκινη λωρίδα προφανώς συμβόλιζε τις θυσίες για την αραβική απελευθέρωση, ενώ η λευκή λωρίδα δήλωνε ένα όραμα ειρήνης και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Η μαύρη θύμιζε τις καταπιεστικές εποχές του αποικισμού και του αγώνα.
Τα δύο πράσινα αστέρια αρχικά συμβόλιζαν την ένωση της Αιγύπτου και της Συρίας στην Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, αλλά αργότερα αντανακλούσαν το ευρύτερο Παναραβικό ιδανικό.
Δείτε επίσης:
- Μοχάμεντ αλ Μπασίρ: Oι πρώτες δηλώσεις του μεταβατικού πρωθυπουργού για το μέλλον της Συρίας
- Κερδισμένοι και χαμένοι του «πρώτου γύρου» στη Συρία
- Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μελλοντική κυβέρνηση της Συρίας που θα προκύψει με… διαφάνεια
- Το Ισραήλ «βύθισε» τον συριακό στόλο – Ρωσικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Συρίας
- Οι Κούρδοι απέκρουσαν τουρκική επίθεση σε γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην Συρία
- Χιλιάδες Σύριοι στρατιώτες πέταξαν τον εξοπλισμό τους και περιφέρονται ασκόπως
- Οι χριστιανοί της Συρίας σε θανάσιμο κίνδυνο
- Προχωράει το τρομακτικό σχέδιο της Τουρκίας! Μετά τη Συρία, η Ελλάδα;
- Οι εξελίξεις στη Συρία φέρνουν την Κύπρο στο προσκήνιο