Από την Τετάρτη οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές καθιστούν υποχρεωτική την προσκόμιση συνταγής στα φαρμακεία, προκειμένου να χορηγηθούν οχτώ γνωστά φάρμακα για το κρυολόγημα, που θεωρούνται ευρέως επικίνδυνα. Ορισμένα κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Τα εν λόγω προϊόντα είναι:
• Actifed για το συνάχι (κυκλοφορεί στην Ελλάδα).
• Actifed για το συνάχι ημέρα και νύχτα (κυκλοφορεί και στην Ελλάδα).
• Dolirhume, παρακεταμόλη και ψευδοεφεδρίνη.
• Dolirhumepro, παρακεταμόλη, ψευδοεφεδρίνη και δοξυλαμίνη.
• Humex για το συνάχι.
• Nurofen για το κρυολόγημα (κυκλοφορεί στην Ελλάδα).
• Rhinadvil Cold.
• Ιβουπροφαίνη/ψευδοεφεδρίνη (πωλείται και στην Ελλάδα).
• Rhinadvilcaps Cold Ibuprofen/Pseudoephedrine.
Όλα αυτά τα φάρμακα περιέχουν ψευδοεφεδρίνη. Εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούσαν αντικείμενο πολλών επικρίσεων από τις υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας, επειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.
Το 2023 η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Φαρμάκων της Γαλλίας, ANSM, συνέστησε πρώτη φορά προσοχή. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε προσωρινή μείωση των πωλήσεών τους, οι οποίες όμως έχουν ανακάμψει από τον Σεπτέμβριο.
«Τα μέτρα μείωσης του κινδύνου που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, όπως η απαγόρευση της διαφήμισης στο ευρύ κοινό, η τακτική ενημέρωση για τους κινδύνους που συνδέονται με τα φάρμακα αυτά και η διάθεση ενημερωτικών εγγράφων για τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς, δεν έχουν μειώσει επαρκώς τον πληθυσμό που εκτίθεται στον κίνδυνο σπάνιων, αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών» αναφέρει η ANSM.
Γιατί αυτά τα επικίνδυνα φάρμακα δεν είχαν απαγορευτεί νωρίτερα; Οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές υποστηρίζουν ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι οποίοι εξαρτούν την ανάκληση μιας άδειας για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου από τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Πέρυσι ο ΕΜΑ έκρινε ότι οι εν λόγω θεραπείες για το κρυολόγημα δεν εγκυμονούσαν επαρκείς κινδύνους για να τις απαγορεύσει, αν και όρισε νέες αντενδείξεις. Η στάση αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι σοβαρές παρενέργειες εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνιες. Μόνο λίγες αναφέρονται κάθε χρόνο, ενώ στη Γαλλία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.
Ωστόσο, οι γαλλικές Αρχές αποφάσισαν ότι ακόμη και ο παραμικρός κίνδυνος για την υγεία δεν είναι αποδεκτός, δεδομένης της «καλοήθους φύσης» του κοινού κρυολογήματος, που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί.
Η ψευδοεφεδρίνη που περιέχουν τα φάρμακα αυτά είναι ένα ενεργό συστατικό που δρα ως αποσυμφορητικό, προκαλώντας αγγειοσυστολή (στένωση των αιμοφόρων αγγείων). Αν και αυτό το αποτέλεσμα ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, μπορεί επίσης να προκαλέσει -όπως προαναφέρθηκε- σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές. Αυτές οι περιπτώσεις παραμένουν σπάνιες, αλλά η σοβαρότητά τους οδηγεί σε αμφισβήτηση της σχέσης οφέλους – κινδύνου. «Είναι κρίμα να κινδυνεύεις με έμφραγμα για ένα απλό κρυολόγημα» υπογραμμίζει εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Φαρμάκων, ANSM.
Αν και οι ευρωπαϊκές Αρχές θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι ανεπαρκής, ωστόσο με τη θέση αυτή διαφωνούν επιστημονικές εταιρίες της Γαλλίας, ΩΡΛ, γενικοί ιατροί και φαρμακοποιοί, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Ο Μακρόν παλεύει να λύσει τον γρίφο του νέου πρωθυπουργού!
- «Ανάσταση» για τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων
- Σολομώντεια λύση(;) για επιστροφή των Γλυπτών
- Συρία: Γιατί χάθηκε ξανά το Χαλέπι για τον Άσαντ