Πριν καλά καλά η διεθνής κοινότητα συνέλθει από τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, θα γίνει μάρτυρας μιας σοβαρής κι επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα προετοιμάζει μια μεγάλη επιχείρηση αντιποίνων κατά της Ουκρανίας, που το πρωί της Τετάρτης έπληξε με έξι πυραύλους ATACMS το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Ταγανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι έξι πύραυλοι καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίσθηκαν, ωστόσο θραύσματα των πυραύλων προκάλεσαν τραυματισμούς και ζημιές σε δύο κτίρια στο τεχνικό τμήμα του αεροδρομίου, όπως και σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης. Μιλώντας στο Bloomberg, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο Oreshnik («Φουντουκιά») στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.
Η Μόσχα χρησιμοποίησε τον Oreshnik πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε μια επίδειξη ισχύος, εξαφανίζοντας από τον χάρτη μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, ως απάντηση στο πράσινο φως που έδωσε στο Κίεβο ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπαιντεν για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Στην κλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η απόφαση που πήραν την Τετάρτη τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία συμφώνησαν στο 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι νέες κυρώσεις θα αποκλείσουν επιπλέον 52 δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα λιμάνια της Ε.Ε., που βοηθούν τη Μόσχα να κερδίζει δισεκατομμύρια από παράνομες πωλήσεις ορυκτών καυσίμων.
Το σύνολο των απαγορευμένων πλοίων, που οι δυτικοί αποκαλούν «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, θα ανέλθει σε 79. Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης κυρώσεις σε άτομα και εταιρίες που κατηγορούνται ότι βοήθησαν το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει απαγορευμένες τεχνολογίες.
Τριμερής συνάντηση
Πάντως, στη συνάντηση που είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι, στο περιθώριο των εγκαινίων της Παναγίας των Παρισίων, φέρεται ότι επιχείρησαν να τον πείσουν ότι «ο Πούτιν δεν είναι αυτός που γνώρισε το 2017», στην πρώτη του προεδρική θητεία. Ως παράδειγμα ανέφεραν την κατάρρευση της Συρίας, παρόλο που ο τέως πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είχε ακόμη εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά ήταν ήδη σαφές ότι το καθεστώς του δεν θα άντεχε.
Επίσης, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας προσπάθησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, αλλά τα επιχειρήματά τους δεν είχαν καμία επίδραση στον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς συνέχισε να επιμένει στην κατάπαυση του πυρός και στον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν αρκετή και ότι η Ουκρανία χρειαζόταν εγγυήσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζελένσκι και ο Μακρόν βρίσκονταν «στο ίδιο μήκος κύματος», αλλά προσπάθησαν να μην το δείξουν στον Τραμπ. Προηγουμένως, τα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι «ο Τραμπ δεν ήθελε να συναντήσει τον Ζελένσκι» στο Παρίσι. Συμφώνησε στη συνάντηση μόνο κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου.
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Ερμάκ, δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη της ομάδας Τραμπ. Οι δύο προτάσεις του για να βοηθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επαναφορά των συνόρων του 2022 και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ απορρίφθηκαν.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να τερματίσουν την τρέλα» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του στις 8 ∆εκεμβρίου. «Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο Τραμπ, που έχει υποσχεθεί να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
∆ημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι του Τραμπ έκαναν παρατήρηση στην ουκρανική αντιπροσωπία σχετικά με την εμφάνιση του Ζελένσκι.
Το στρατιωτικό στιλ του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως διοικητή στρατοπέδου, έχει ενοχλήσει εδώ και καιρό τη ∆ύση. Με αυτή την εμφάνιση συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πάπα Φραγκίσκο και παλαιότερα με τον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο Γ‘, κάτι που θεωρήθηκε προσβολή. Ωστόσο, κανείς δεν σχολίασε τον Ζελένσκι, καθώς διεθνώς έχει υιοθετηθεί η υποστήριξη της Ουκρανίας με κάθε μέσο.
Γάλλοι στην Ουκρανία
Στις επαφές που είχε χθες, Πέμπτη, στη Βαρσοβία, ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα τις ανταλλαγές απόψεων που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο Μακρόν επιχειρηματολόγησε υπέρ της δημιουργίας μιας «ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης» στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόλις συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να παράσχει στον Ουκρανό πρόεδρο τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει.
Η νέα γαλλική πρόταση διαφέρει από εκείνη που είχε υποβάλει ο Γάλλος πρόεδρος τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία προέβλεπε την ανάπτυξη στην Ουκρανία Ευρωπαίων εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και την ανάληψη της διαχείρισης του στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλει η Ε.Ε. Η ιδέα αυτή επικρίθηκε έντονα από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως από το Βερολίνο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταρρέει στα γκάλοπ
Σε συνέντευξή του στο CBN NEWS, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε νέα έμμεση πρόταση προς το ΝΑΤΟ για έστω μερική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όπως ανέφερε, η πρόσκληση εκ μέρους του NATO θα πρέπει μεν να αφορά ολόκληρη την Ουκρανία, ωστόσο, όπως είπε, οι κανόνες της Συμμαχίας θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αρχικά, στα εδάφη που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο με σταδιακές επεκτάσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα επ’ αόριστον και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να νομιμοποιήσει την ιδιότητά του, μόλις τελειώσει η σύγκρουση. Ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, βλέποντας ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι συνεχίζει να εξανεμίζεται, αναμένεται όταν επιλυθεί το Ρωσοουκρανικό να προκηρύξει εκλογές. Πάντως, το ποσοστό αποδοχής του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό του Πέτρο Ποροσένκο, κατά την περίοδο των τελευταίων εκλογών, που ήταν ένα ποσοστό ρεκόρ αποδοκιμασίας.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι έτοιμο να ψηφίσει το 11,3% των Ουκρανών πολιτών. Αντιθέτως, τον πρώην αρχιστράτηγο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος είναι πρέσβης της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία, δηλώνει πως θα ψηφίσει το 36,5% των Ουκρανών.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Γαλλία: Με συνταγή και οκτώ «διάσημα» φάρμακα!
- Ο Μακρόν παλεύει να λύσει τον γρίφο του νέου πρωθυπουργού!
- «Ανάσταση» για τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων