Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο στις 19 Δεκεμβρίου, με τη συνάντηση να επικεντρώνεται στις συνεχιζόμενες εξελίξεις στη Συρία, σύμφωνα με το Middle East Eye.
Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου πραγματοποιείται καθώς η Αίγυπτος επιδιώκει άμεσες συνομιλίες με την Τουρκία, εν μέσω της μεταβαλλόμενης δυναμικής στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι φέρονται πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη Ερντογάν για να έχουν απευθείας συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο για τη Συρία.
Πηγές είπαν στο Middle East Eye ότι το Κάιρο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες γύρω από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας. Τους τζιχαντιστές της HTS δηλαδή και τις λοιπές ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που ανέτρεψαν τον Άσαντ.
Ο Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Κάιρο για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας D-8, μια μάζωξη ηγετών από αναπτυσσόμενες χώρες.
Η πρόσκληση εστάλη πριν από την απομάκρυνση του Άσαντ, αλλά απέκτησε πρόσθετη σημασία στον απόηχο της αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η επίσκεψη τονίζει πώς η περιφερειακή επιρροή του Ερντογάν έχει επεκταθεί με την αποχώρηση της κυβέρνησης Άσαντ και τη δημιουργία «κυβέρνησης» από τους τζιχαντιστές στη Δαμασκό. Και αυτό γιατί ο Ερντογάν ήταν σταθερός και μεγάλος υποστηρικτής των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Σημειώνεται στο σχετικό άρθρο και η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της MIT, Ιμπραχίμ Καλίν στη Δαμασκό την περασμένη Πέμπτη, η οποία έδειξε την τρομακτική επιρροή της Τουρκίας στην τζιχαντιστική ομάδα, λένε δυτικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι.
Η συνάντηση Ερντογάν-Σίσι θα είναι –εκτός απροόπτου- η πρώτη μεταξύ ενός Άραβα ηγέτη και του Τούρκου Προέδρου από τότε που η HTS ανέτρεψε την κυβέρνηση Άσαντ.
Η Αίγυπτος ήταν το «σημείο μηδέν» στην περιφερειακή μάχη επιρροής που διεξήχθη μεταξύ της Άγκυρας και του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ από την άλλη, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.
Ο Σίσι ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου με πραξικόπημα. Ο Ερντογάν υποστήριζε τον Μόρσι και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αρνιόταν να συναντηθεί με τον Σίσι, δηλώνοντας: «Δεν θα μιλήσω ποτέ σε κάποιον σαν αυτόν».
Οι δύο χώρες στήριξαν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με την Αίγυπτο να συνεργάζεται με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να υποστηρίξει τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ ενάντια σε μια κυβέρνηση στην Τρίπολη που υποστηρίζεται από τουρκικές δυνάμεις και μισθοφόρους.
Ο Ερντογάν και ο Σίσι συμφιλιώθηκαν αργότερα και πραγματοποίησαν αμοιβαίες επισκέψεις κατά την τρέχουσα χρονιά.
Δείτε επίσης:
- Δεν κρύβεται ο Ερντογάν: Δαμασκός, Ιντλίμπ, Ράκα και Χαλέπι θα μπορούσαν να ήταν τουρκικές
- Η Τουρκία μέσω Φιντάν στοχεύει στην εξόντωση των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας
- Ο «αντάρτης» Τζολάνι κάνει τον σοφέρ του Τούρκου Καλίν στη Δαμασκό!
(Από την επίσκεψη Καλίν στη Δαμασκό – Σοφέρ του Τούρκου ήταν ο Τζολάνι)
Με λιγα λόγια ολη την προηγουμενη δεκαετια που η ΕΕ μας εξοντωνε με μνημονια, οι Τουρκοι εγιναν ΗΓΕΤΕΣ που ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ και εμεις μαζι με την ΕΕ τους χειροκραταμε αφου τους εχουμε δωσει και 9δις για προενταξιακη ενισχυση την περιοδο 2008-2018 για να καταφερουν να εχουν το 2023 3 εταιρειες στις 100 μεγαλυτερες βιομηχανιες οπλων του κοσμου*!!!
υ.γ. ετοιμαστε οπισθια οι ΕΕυρωΛεκανατζουδες για τους ΝεοΟθωμανους. Ερχεται και η σειρά σας. στην επόμενη … πιστα …
*που εμεις δεν εχουμε καμια . εευρωμπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
Ας με καλέσουν κι εμένα να τους σερβίρω καφεδάκι, για γκαρσόνι καλός είμαι.