Άλλη μία επιχείρηση απάτης, στήθηκε για τα καλά, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για την κατάληψη της Συρίας από τους ισλαμοφασίστες δολοφόνους!
Η αναπάντητη υπόθεση της απαγωγής-θρίλερ (2013) του μητροπολίτη Παύλου Γιαζίγκι και του αρχιεπισκόπου Γρηγορίου Ιμπραχίμ αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές και μυστηριώδεις σελίδες του συριακού εμφυλίου πολέμου. Τα όσα ακολούθησαν είναι συγκλονιστικά…
Αμφότεροι δεν θεωρούνται πλέον αγνοούμενοι, αλλά άπαντες έχουν πειστεί ότι οι άνθρωποι είναι νεκροί κι όμως 11 χρόνια μετά κάποιοι συντηρούν το μεγάλο αυτό θέμα, παίζοντας (πολιτικά όχι μόνο παιχνίδια) με συνειδήσεις και την κοινή αντίληψη.
Δραματικά γεγονότα ωστόσο που περιγράφονται ανά τα χρόνια σκιαγραφούν ένα περίπλοκο και τραγικό πλαίσιο, το οποίο συνδέει τοπικούς και διεθνείς παράγοντες, θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, καθώς και την γεωπολιτική των χωρών της περιοχής.
Ο μητροπολίτης Παύλος, ένας χαρισματικός κληρικός που υπερασπιζόταν τον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρήνη, κατέληξε θύμα του χάους που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Οι έρευνες γύρω από την απαγωγή του δείχνουν εμπλοκή ακραίων ομάδων, όπως οι τζιχαντιστές, ενώ ενδείξεις φανερώνουν πιθανή διασύνδεση με την τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ). Η ασάφεια και η έλλειψη ξεκάθαρων αποδείξεων άφησαν μικρό παράθυρο για να θεωρείται η υπόθεση ανοιχτή, με πολλές θεωρίες να κυκλοφορούν σχετικά με την τύχη των δύο επισκόπων, αν και όλοι καταλαβαίνουν το προφανές.
Με αφορμή φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, και η οποία φέρεται να απεικονίζει τον απαχθέντα πριν από 11 χρόνια Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, το Πατριαρχείο Αντιοχείας διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για τον Μητροπολίτη.
Η θέση του Πατριαρχείου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Αντιοχείας για τις ανατριχιαστικές «εξελίξεις», σχολιάζει ότι «αναφορικά με τις πρόσφατες αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι ο Επίσκοπος Παύλος είναι ζωντανός, το Πατριαρχείο ερεύνησε άμεσα το θέμα και εξέτασε το εν λόγω άτομο στο νοσοκομείο ιατρικώς και επιστημονικώς».
Πρόσθεσε δε ότι «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής δηλώνει πως όσα κυκλοφορούν είναι ψευδή και ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι ο Επίσκοπος Παύλος.
Η Εκκλησία της Αντιοχείας προσεύχεται, εργάζεται και θέτει αυτό το θέμα στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών της και ζητά από τον Θεό να ακούσει τα βαθύτερα αισθήματα της καρδιάς του λαού της για τους δύο απαχθέντες Επισκόπους, Παύλο και Ιωάννη-Ιμπραήμ».
Η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί σε μια δήλωση που είχε κάνει το Πατριαρχείο Αντιοχείας πριν από λίγες ημέρες, με την οποία εφιστούσε την προσοχή στους πιστούς ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσφάτως δημιουργηθέντες ιστοσελίδες, ανακυκλώνουν ειδήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική κατάσταση στη Σύρια. Καλούμε τα παιδιά μας να ενημερώνονται μόνο από την επίσημη πηγή, που είναι η σελίδα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας».
Επίσης, η οικογένεια του επίσης απαχθέντος Μητροπολίτη Ιωάννη-Ιμπραήμ την οποία αναπαράγουν αραβικά ΜΜΕ, εκφράζει την ακλόνητη ελπίδα της να «μάθει την μοίρα του Επισκόπου, ο οποίος απήχθη μαζί με τον Ελληνορθόδοξο Επίσκοπο Παύλο, ενώ έχουν περάσει 4.250 ημέρες από την εξαφάνισή τους».
Ακόμη προσθέτουν ότι η οικογένεια εξακολουθεί να περιμένει νέα, «με καρδιά γεμάτη πίστη και υπομονή, ζητώντας να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων εκείνων που κρατούνται άδικα και έχουν απαχθεί στη Σύρια».
Τα «σενάρια» που κυκλοφόρησαν υποστηρίζουν τρεις εκδοχές:
Εκτέλεση από τζιχαντιστικές ομάδες: Υπάρχουν ισχυρισμοί και βίντεο που φέρεται να δείχνουν την εκτέλεσή τους, αλλά η αξιοπιστία αυτών των υλικών αμφισβητείται.
Εξαφάνιση υπό τουρκική επιρροή: Οι κατηγορίες για εμπλοκή της ΜΙΤ στη χρηματοδότηση και στήριξη των ομάδων που τους απήγαγαν ενισχύουν τις υποψίες ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης.
Φυλάκιση ή πιθανή επιβίωση: Οι φήμες που αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα σχετικά με φυλακισμένους κληρικούς στη Συρία διατηρούν ζωντανή την ελπίδα ότι μπορεί να βρίσκονται ακόμα στη ζωή.
Η αντιμετώπιση από τη διεθνή κοινότητα
Η επικήρυξη των απαγωγέων από τις ΗΠΑ με 5 εκατομμύρια δολάρια είναι ένα από τα ελάχιστα απτά βήματα προς την αναζήτηση δικαιοσύνης. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν υπάρχει πραγματική βούληση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ιδιαίτερα από την στιγμή που το ζήτημα εμπλέκει υψηλού επιπέδου συμφέροντα.
Η απώλεια των δύο αυτών κληρικών είναι τεράστιο πλήγμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από διώξεις και εσωτερικές διχόνοιες. Η ιστορία τους αποτελεί σύμβολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί στη Συρία και ευρύτερα.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελπίδες θα μπορούσαν να παραμένουν ζωντανές για ένα θαύμα, αλλά οι δυσκολίες της πολιτικής και στρατιωτικής πραγματικότητας θέτουν σοβαρά εμπόδια στην επίλυση της τραγικής υπόθεσης.
Το στόρι
Ο Μητροπολίτης αφού τέλεσε τη θεία λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων πριν από 11 χρόνια στον Νότο της Τουρκίας, έφυγε κατευθυνόμενος προς τα σύνορα της Συρίας, όπου συνάντησε τον Συροϊακωβίτη ομόλογό του για να πραγματοποιήσουν μαζί ανθρωπιστική αποστολή απελευθέρωσης ομήρων. Στη διαδρομή, όμως, έπεσαν σε ενέδρα τζιχαντιστών και από τότε αγνοείται η τύχη τους. Στο Χαλέπι και στην Αντιόχεια οι απλοί άνθρωποι τον θρηνούν ακόμα και τον μνημονεύουν, όμως όσοι όφειλαν να εξιχνιάσουν την απαγωγή του σιωπούν.
Καλλιεργημένος, δραστήριος και απόφοιτος Πολυτεχνείου, ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος δίδασκε τον διάλογο με το Ισλάμ και θεωρούσε ότι ο ρόλος των Ορθόδοξων στη Μέση Ανατολή ήταν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος ελευθερίας που θα ακτινοβολεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό υπερασπιζόταν και στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Άγιο Όρος, λίγο καιρό πριν απαχθεί από ισλαμιστές αντάρτες το 2013, ο χαρισματικός Μητροπολίτης Χαλεπίου, αγαπητός στους χριστιανούς αλλά και στους μουσουλμάνους της περιοχής του. Από τότε το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση αυτή δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, παρά το προσωπικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και την επικήρυξη των απαγωγέων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2019, έναντι 5.000.000 δολαρίων.
Δείτε ακόμη:
«Μαγειρέματα» Ισραήλ-Ιορδανίας για τη Συρία!
Οι κακούργοι δυτικοί,ας οψονται.
Οι δυτικοί γενικά, υπάγονται στις ανθρωπίδες (κατηγορία πηθικων), και όχι σε πολιτισμένους ανθρώπους.
Έχουν συσσωρεύσει πολλά δεινά για την ανθρωπότητα