Οι σοβαρότατες εξελίξεις στη Συρία και η ανάληψη της εξουσίας από ακραίους τζιχαντιστές υποστηριζόμενους και καθοδηγούμενους από την Τουρκία δημιουργούν νέα επικίνδυνα δεδομένα στην περιοχή και ανατρέπουν άρδην τη μέχρι σήμερα υφιστάμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία ενήργησε κατά τη γνωστή μέθοδο και πάλι αιφνιδιαστικά, με τις ευλογίες και την ανοχή της Ουάσινγκτον, διευρύνοντας τον επιδιωκόμενο «ζωτικό χώρο» της στην ευρύτερη περιοχή. Η δε Αθήνα χαιρέτισε τη μεταβολή…
- Νικ. Σταυρουλάκις
Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους… Στην Αγκυρα βρέθηκε την Πέμπτη (12/12) ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζον Μπας, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ την επόμενη ημέρα ο απερχόμενος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιώντας περιοδεία στην περιοχή.
Την ίδια ημέρα (12/12), ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην στενός συνεργάτης-σύμβουλος του Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μετέβη στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, για επαφές με το νέο φιλικό προς την Αγκυρα καθεστώς. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ι. Καλίν επισκέφθηκε και προσκύνησε στο τέμενος Ουμαγιάντ στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε με επιφύλαξη ότι εν μέσω ισχυρών μέτρων ασφαλείας και μεγάλης συγκέντρωσης πλήθους υποστηρικτών, ένα αυτοκίνητο χωρίς εθνικά διακριτικά κατέφθασε στο τέμενος.
Εντυπωσιακή είναι και η ομολογία Σύρου πολίτη για το χρησιμοποιούμενο νόμισμα στις συναλλαγές, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιείται πλέον το συριακό νόμισμα, αλλά η τουρκική λίρα και το δολάριο. «Δεν ξέρουμε σε ποιο νόμισμα να πληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η κατάρρευση του καθεστώτος στη Συρία ενεργοποίησε τα αμυντικά ανακλαστικά του Ισραήλ, που επεδίωξε και επέτυχε τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στο έδαφος της Συρίας. Χαρακτηριστική η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, την ώρα που η Αγκυρα έχει φθάσει στη Δαμασκό. Κατά τη γνωστή μέθοδο η Αγκυρα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδεικνύει κατοχική νοοτροπία.
Ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας, ο τζιχαντιστής Αμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ανακοίνωσε ήδη την άρση του Συριακού Συντάγματος και την κατάργηση του Κοινοβουλίου. Ωραία δημοκρατία χαιρέτισε η Αθήνα.
«Σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο που αναδύεται η δυνατότητα επίτευξης της ειρήνης και της σταθερότητας που ο συριακός λαός λαχταρά εδώ και πολλά χρόνια, το Ισραήλ επιδεικνύει για άλλη μια φορά την κατοχική του νοοτροπία. Επαναλαμβάνουμε με αποφασιστικότητα την υποστήριξή μας στην κυριαρχία, στην πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Με απλά λόγια, η Τουρκία θέλει ολόκληρη τη Συρία «δική της» και κατηγορεί το Ισραήλ, που προνοεί για την ασφάλειά του.
Επομένως η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω στον βαθμό που μέσω Συρίας η Τουρκία θα συνορεύει πλέον με το Ισραήλ. Με αυτά τα δεδομένα απολύτως δυσεξήγητη είναι η επίσημη ελληνική στάση στο θέμα της Συρίας. Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, να χαιρετίσει την πτώση του καθεστώτος του προέδρου της χώρας, Ασαντ, χαρακτηρίζοντας αυτό το καθεστώς «αυταρχικό», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα το διαδεχθεί μία «δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση»!
Απορίας άξιο είναι σε ποια δεδομένα βασίζονται οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Ποια ακριβώς εξέλιξη χαιρέτισε με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση; Οι εξελίξεις δείχνουν ότι:
– Το «αυταρχικό» καθεστώς Ασαντ έπεσε και τον έλεγχο της κατάστασης έχει ένα ακραίο ισλαμικό κίνημα που επιδιώκει την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.
– Την εξουσία έχουν πλέον φιλότουρκοι τζιχαντιστές που μετά το Αφγανιστάν έχουν ακόμα ένα πλήρες κράτος στη διάθεσή τους, αυτή τη φορά στην γειτονιά μας. Οι τζιχαντιστές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό, εξοπλισμένο στρατό με σαφή αντιδυτικό προσανατολισμό, στην αυλή της Ευρώπης.
– Την κατάληψη της Δαμασκού πραγματοποίησαν η ακραία οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ που χαρακτηρίζεται από τη Δύση «τρομοκρατική» και ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών ανταρτών Αμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, επικηρυγμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
– Η μεταβολή ενισχύει την επιρροή της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.
– Ειδήσεις από τη Συρία αναφέρουν ότι ήδη το νέο καθεστώς επιβάλλει σταδιακά τον σκληρό ισλαμικό νόμο, με απαγορεύσεις σε βάρος των γυναικών, όπως ο αποκλεισμός γυναικών δικαστών από την άσκηση του λειτουργήματος, επιβολή της Σαρίας κ.ά.
– Κατά τα φαινόμενα η γενοκτονία των χριστιανών θα ενταθεί, με βάση το διακηρυγμένο μίσος των ακραίων ισλαμιστών για τους αυτόχθονες χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής, με τις ευλογίες της Αγκυρας που επιδιώκει την πλήρη ισλαμοποίηση της Μέσης Ανατολής. Τα πρώτα λόγια των ηγετών είναι απλά για να θολώσουν τα νερά.
Η ανεύθυνη στάση από το Μαξίμου
Αποκορύφωμα της παραποίησης των πραγματικών δεδομένων είναι η πεποίθηση που διατυπώνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η νέα κατάσταση δημιουργεί προϋποθέσεις για ασφαλή επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Τα δεδομένα καταδεικνύουν το αντίστροφο. Είναι αναπόφευκτη η δημιουργία νέου κύματος μεταναστευτικών προσφυγικών ροών προς τη Δύση, μέσω της Ελλάδας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το νέο καθεστώς μπορεί να ευνοεί την επιστροφή «ομοίων», αλλά προκαλεί τη φυγή «αλλοτρίων».
«Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει τον δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους», ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Και γεννάται το ερώτημα: Σε ποιον κόσμο νομίζει ότι βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι προαναφερθείσες εξελίξεις πόρρω απέχουν από το να καταστήσουν τη Συρία «ασφαλή χώρα» για την επιστροφή προσφύγων; Παρ’ όλα αυτά πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι παύουν να επεξεργάζονται αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες.
Πού βασίζεται η αισιοδοξία, στον βαθμό που την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «σταθμίζει τις εξελίξεις»; Πόθεν προκύπτει ότι οι Σύροι που βρίσκονται στην Ελλάδα ως διωκόμενοι από το καθεστώς Ασαντ επιθυμούν τώρα να επιστρέψουν; Παραδέχεται η Αθήνα ότι έδινε άσυλο σε τζιχαντιστές;
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, τέλος, και το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαιρετίσει με επίσημη ανακοίνωση τη μεταβολή στη Συρία, αλλά δεν βρήκε μία λέξη να πει επισήμως για την εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τις πατρογονικές εστίες τους, παρά τις εκκλήσεις τους προς την Ελλάδα, που θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην περιοχή, στον βαθμό που βρίσκεται «στο απόγειο της ισχύος της», κατά Γεραπετρίτη.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία