Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη ζώνη ασφαλείας που έχουν καταλάβει εντός της Συρίας, κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, επ’ αόριστον, μέχρι να υπάρξει μια νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στην κορυφή του όρους Ερμών, τόνισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής αυτής, ενώ δήλωσε ότι η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων εκεί είναι «ζωτικής σημασίας» υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία.
Το Ισραήλ κατέλαβε μια ζώνη περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα της Συρίας, λίγες ημέρες μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι η περιοχή αυτή, που περιλαμβάνει στρατηγικά σημεία όπως η κορυφή του όρους Ερμών, λειτουργεί ως «τα μάτια του Ισραήλ» για την παρακολούθηση εχθρικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατς, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι να εξασφαλιστεί μια εναλλακτική διευθέτηση που θα εγγυάται την ασφάλεια της χώρας.
Η κατάληψη της ζώνης αυτής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 1974, βάσει της οποίας η περιοχή είχε χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατοχή είναι κατοχή, είτε διαρκεί μία εβδομάδα, είτε έναν χρόνο. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή».
Παρά τις επικρίσεις, το Ισραήλ φαίνεται να ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στις ισραηλινές δυνάμεις να εγκαταστήσουν οχυρώσεις, ενώ σύμφωνα με ανώνυμη στρατιωτική πηγή, δεν υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση των Σύρων πολιτών που κατοικούν στα χωριά της ζώνης.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ Άραβες ηγέτες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναλυτές κατηγορούν το Ισραήλ για εκμετάλλευση της χαοτικής κατάστασης στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ, με στόχο τη μόνιμη εδραίωση της κυριαρχίας του στην περιοχή.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επιμένει ότι οι ενέργειές του είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση απειλών από εχθρικές δυνάμεις, ενώ η γεωπολιτική σημασία της περιοχής, ειδικά μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, καθιστά τη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ κομβική για την περιφερειακή του ασφάλεια.