Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης του Ιράν στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στην Ευρασία και τη Μέση Ανατολή.
Αν υλοποιηθεί, αυτή η στρατηγική απόφαση θα ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών-μελών του CSTO και θα διευρύνει τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας σε μια κρίσιμη περιοχή.
Το Ιράν βρίσκεται σε κρίσιμη θέση καθώς βλέπει να αποκόπτονται τα στρατηγικά του ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μέσω της Συρίας και του Λιβάνου. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, όπου η Τουρκία διευρύνει την επιρροή της και επιδιώκει να περιορίσει την ιρανική παρουσία, έχουν προκαλέσει εντάσεις που φέρνουν το ενδεχόμενο μιας σύρραξης Ιράν-Τουρκίας πιο κοντά από ποτέ.
Η κίνηση της Ρωσίας να συμπεριλάβει το Ιράν στο CSTO θα ενισχύσει το Ιράν αμυντικά και διπλωματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική συνεργασία του CSTO με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και η προοπτική κοινών έργων με τους BRICS δημιουργούν μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα αμυντικής συνεργασίας στην Ευρασία. Αυτή η ενίσχυση της θέσης του Ιράν θα το θωρακίσει απέναντι στις αυξανόμενες απειλές από την Τουρκία, αλλά και από το Ισραήλ, με το οποίο δεν θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο.
Παράλληλα, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πιστός σύμμαχος της Αρμενίας. Η Ρωσία, που επίσης υποστηρίζει την Αρμενία, βλέπει τη σύμπλευση με το Ιράν ως έναν ακόμη τρόπο να διατηρήσει την επιρροή της στον Νότιο Καύκασο. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι κάθε απειλή κατά της Αρμενίας αποτελεί απειλή κατά του ίδιου, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στο Αζερμπαϊτζάν και τους υποστηρικτές του, όπως η Τουρκία.
Η στρατηγική της Ρωσίας να προσκαλέσει το Ιράν στο CSTO όχι μόνο ενδυναμώνει τους συμμάχους της, αλλά δημιουργεί και έναν νέο άξονα ασφαλείας που μπορεί να αναχαιτίσει τις τουρκικές φιλοδοξίες στη Συρία, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει την Τουρκία σε μια δύσκολη θέση, ενώ ενισχύει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή και προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω της ενδυνάμωσης των συμμάχων της.
Η πιθανή ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και η ενίσχυση της συνεργασίας του με τη Ρωσία θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις με την Τουρκία, οδηγώντας ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση. Η Τουρκία, που ήδη αντιμετωπίζει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Συρία και την υποστήριξή του προς την Αρμενία, θα δει αυτή την κίνηση ως άμεση απειλή για τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Εάν η Ρωσία υποστηρίξει ενεργά το Ιράν και την Αρμενία σε ενδεχόμενες συγκρούσεις με την Τουρκία, είτε στον Καύκασο είτε στη Συρία, οι τουρκικές επεμβάσεις για τη διατήρηση της δικής της γεωπολιτικής θέσης θα μπορούσαν να φέρουν τις δύο δυνάμεις σε άμεση αντιπαράθεση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις ιστορικές εντάσεις και τις αντικρουόμενες φιλοδοξίες τους στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.