Την Πέμπτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν και πάλι προσκεκλημένος στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, την τελευταία του έτους. Εξίσου σημαντικό ήταν κι αυτό που έκανε την προηγούμενη ημέρα: συμμετείχε για πρώτη φορά σε μια άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής που διοργανώθηκε στην κατοικία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ακόμη ένα συμβολικό βήμα προς το «σπίτι του ΝΑΤΟ», παρόλο που η επιθυμία του για ταχεία ένταξη δεν θα εκπληρωθεί. Αλλά, πάνω απ’ όλα, αυτή η μίνι σύνοδος κορυφής αντανακλά την ανησυχία των Ευρωπαίων, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Στόχος τους, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, είναι να παραμείνουν ενωμένοι και να αποφύγουν τον αποκλεισμό από τις διαπραγματεύσεις που σκοπεύει να αρχίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ισχυρίζεται ότι μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση μέσα σε 24 ώρες. Επίσης, θα πρέπει να καθορίσουν νέες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, η οποία ζητά επειγόντως νέα συστήματα αεράμυνας.
Απουσία Μακρόν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν δείπνησε τετ α τετ με τον Μαρκ Ρούτε. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και οι ηγέτες της Δανίας και της Ολλανδίας. Η Βρετανία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της και η Ε.Ε. από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν απουσίαζε λόγω επείγοντος ταξιδιού στη Μαγιότ, που καταστράφηκε από τον κυκλώνα «Σίντο». Ο Γάλλος πρόεδρος απουσίαζε επίσης και από τη σύνοδο κορυφής. Είχε, όμως, την ευκαιρία να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του λίγες ώρες νωρίτερα προτού αναχωρήσει για την υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, ενώ στις 7 Νοεμβρίου είχε εκμεταλλευτεί τα εγκαίνια της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι για να φέρει σε επαφή τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πέρα από τις κλασικές δηλώσεις που έγιναν μπροστά στα μικρόφωνα, δεν είναι δύσκολο για κάποιον που παρακολουθεί τις εξελίξεις να μαντέψει το αντικείμενο των συζητήσεων των ηγετών στην οικία του Ρούτε. Το ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων, το οποίο έθιξαν εκ νέου ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός και το οποίο περιβάλλεται σκόπιμα από στρατηγική ασάφεια, πιθανώς τέθηκε, ενώ σε ορισμένους κύκλους κυκλοφορεί ο αριθμός αποστολής 40.000 Ευρωπαίων στρατιωτών.
Για αυτό το θέμα επικρατεί σιγή ιχθύος, παρόλο που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε στο Χ ότι όντως το συζήτησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Υπήρξαν πολλές διφορούμενες δηλώσεις τον τελευταίο καιρό. Συζητούνται διάφορα σενάρια, οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι, αλλά τελικά όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
«Ένα θέμα είναι επίσης να μη διευκολύνουμε τους Ρώσους μιλώντας πολύ γρήγορα για ειρήνη. Προς το παρόν το να επιτραπεί στην Ουκρανία να προσέλθει στις όποιες διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν πιο ισχυρή είναι η μόνη δημόσια διακηρυγμένη στρατηγική. Ο ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν από την πλευρά του είχε διατυπώσει την ιδέα μιας «χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας», που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όμως, απέρριψε την πρόταση αυτή.
Σταθερή υποστήριξη
Παρόλο που οι συζητήσεις των Ευρωπαίων και των συμμάχων τους περιστρέφονται γύρω από την κατάπαυση του πυρός και τους όρους επίτευξής της, η αποστολή όπλων, τα προβλήματα των μπλοκαρισμένων κεφαλαίων και οι κίνδυνοι αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των ανησυχιών. Ο Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα: «Ήρθε η ώρα να στραφούμε σε μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες». Στο επίκεντρο ενός έντονου διπλωματικού μπαλέτου, στα τέλη Νοεμβρίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε για πρώτη φορά μια αλλαγή στη στάση του. Κάλεσε το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τις περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο και άφησε να εννοηθεί ότι σε αντάλλαγμα θα ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί αμέσως από την ανάκτηση των εδαφών που κατέχει η Ρωσία, δηλαδή περίπου το 18% της χώρας.
Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της Πέμπτης, η οποία επικεντρώθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία, στη διεύρυνση της Ε.Ε. και την ανταγωνιστικότητα -υπό τη σκιά και πάλι του Ντόναλντ Τραμπ να πλανάται πάνω από τις συζητήσεις-, δεν επέφερε εκπλήξεις, αφού τα συμπεράσματά της επικυρώθηκαν πλήρως την Τετάρτη.
Σύμφωνα με αυτά, άλλη μια φορά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαβεβαιώνουν ότι παράσχουν «αδιάλειπτη» στήριξη στην Ουκρανία, «για όσο διάστημα και όσο εντατικά χρειαστεί».
Πιο ουσιαστική ήταν η μίνι σύνοδος κορυφής της Τετάρτης, όπου έγιναν ίσως οι πιο σημαντικές συζητήσεις σε περιορισμένο κύκλο. Επιπροσθέτως παρόντες ήταν και οι Βρετανοί που έχουν αποχωρήσει από την Ε.Ε. Το γεγονός ότι ο Μαρκ Ρούτε φιλοξένησε τη συνάντηση στο σπίτι του ήταν ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση πως επρόκειτο για πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ. Αλλά και πάλι όλες αυτές οι συναντήσεις και οι συζητήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις μελλοντικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Κάγια Κάλλας: «Η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη»
Σε συνέντευξή της, που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times» την Πέμπτη, η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, προειδοποίησε ότι οι δυτικές πρωτεύουσες θα πρέπει να σταματήσουν να προτείνουν ειρηνευτικές συνομιλίες στον Ουκρανό πρόεδρο και, αντίθετα, να διασφαλίσουν ότι οι υποσχέσεις τους για εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο δεν είναι κενές. «Δεν έχει νόημα να πιέζουμε τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί, όταν ο Πούτιν δεν θέλει να διαπραγματευτεί» δήλωσε η Κάλας. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρηνευτικές δυνάμεις όταν δεν υπάρχει ειρήνη. Και γιατί δεν υπάρχει ειρήνη; Επειδή η Ρωσία δεν τη θέλει».
Όσο για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες επέμεινε στην ανάγκη οι Ευρωπαίοι να αποκρύψουν τις διαιρέσεις και τους δισταγμούς τους. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή και ενιαία θέση για να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη» δήλωσε. Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη προσέγγισης με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα για να επιτύχουμε την ειρήνη. Πιστεύω ότι μόνο μαζί μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να σταματήσουν πραγματικά τον Πούτιν και να σώσουν την Ουκρανία» τόνισε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27».
Την Τετάρτη, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε πως «μόνο με διπλωματία θα πάρουμε πίσω τα εδάφη που μας πήραν οι Ρώσοι», μια παραδοχή ήττας, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς αναλυτές.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Το ριψοκίνδυνο στοίχημα Σολτς για πρόωρες εκλογές
- Η Τουρκία του Ερντογάν πατάει σε πολλές βάρκες
- Καταδικασμένος να αποτύχει και ο Φρ. Μπαϊρού
- Μόσχα: Αντίποινα κατά του Κιέβου