Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό France24 παραχώρησε χθες το βράδυ ο υπουργός εξωτερικών, της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Όπως αρχικά δήλωσε, σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τη Δαμασκό προκειμένου να συναντήσει την ηγεσία της οργάνωσης HTS, την οποία, μάλιστα, η χώρα του πρόκειται να διαγράψει από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει διαπράξει καμία τρομοκρατική ενέργεια. Πρόσθεσε, ότι τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα είχε συχνή επικοινωνία και στενή συνεργασία με την HTS σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του DAESH και της AL QAEDA.
- γράφει η Μαρία Δεναξά
Σε ερώτηση για την τύχη των 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία ο Φιντάν απάντησε ότι η χώρα του εργάζεται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στη Συρία, όπου οι Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής θα αισθανθούν ασφαλείς για να επιστρέψουν. «Δεν μπορούμε να τους το υπαγορεύσουμε, ούτε να τους εξαναγκάσουμε να το κάνουν. Έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, οι αριθμοί είναι ακόμη χαμηλοί, αλλά το επόμενο διάστημα περιμένουμε να αυξηθούν» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του Ασαντ και ότι κατέλαβε τη Συρία, ο Φιντάν δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να επαινέσει αυτό που συνέβη στη Συρία και ότι κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τις εκεί εξελίξεις ως κατάληψη από την Τουρκία, αλλά ως κατάληψη από τον λαό της χώρας.
Σε ερώτηση σχετικά με την ευκολία με την οποία αποσύρθηκαν Ρωσία και Ιράν από τη Συρία και κατά πόσο υπήρχε ήδη σχετική συμφωνία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν θα τη χαρακτήριζε συμφωνία. «Αν δει κανείς διαχρονικά τη ρωσική στρατηγική και τον Πούτιν θα διαπιστώσει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, έχοντας παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια, έχει εξελιχθεί από έναν τακτικιστή σε έναν στρατηγικό στοχαστή. Θεωρώ ότι γνωρίζει τι είναι σημαντικό, τι είναι λιγότερο σημαντικό, τι πρέπει να συνεχιστεί και τι όχι. Στην περίπτωση αυτή έκανε τους υπολογισμούς του και αποφάσισε να μην συνεχίσει … Δεν εγκατέλειψε τον Aσάντ καθώς αυτός βρίσκεται τώρα στη Μόσχα. Και το Ιράν επανυπολόγισε όλες τις επιλογές του και επέλεξε μία ρεαλιστική προσέγγιση», σημείωσε.
Στην ερώτηση για το αν η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των ρωσικών βάσεων στη Συρία, ο Φιντάν επισήμανε ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της ύπαρξης -είτε ρωσικών είτε άλλων- βάσεων στη Συρία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο λαός της χώρας.
Σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, η οποία ‘υποτίθεται’ ότι έχει ως αποστολή την καταπολέμηση του ΙΚ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η ιδέα καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, έχει διαχρονικά χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Ο πόλεμος κατά του ΙΚ έχει μόνο ένα στόχο: να κρατήσει τους αιχμαλώτους του ΙΚ στη φυλακή. Δυστυχώς οι Αμερικανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι φίλοι μας χρησιμοποιούν μία τρομοκρατική οργάνωση για να κρατήσουν τα μέλη άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης στη φυλακή. Δεν θεωρώ σωστή απόφαση την ύπαρξη αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ για το πως θα χειριστούμε το ζήτημα της διατήρησης των κρατουμένων του ΙΚ εκεί που βρίσκονται, το πως θα εξουδετερώσουμε το RKK/YPG και το πως θα διασφαλίσουμε τα βασικά δικαιώματα και την ασφάλεια των Κούρδων, των Αράβων και των Τουρκμένων.
Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί επικείμενης τουρκικής επίθεσης κατά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), ο Φιντάν δήλωσε ότι το YPG αποτελεί μία τεχνητά δημιουργηθείσα τρομοκρατική οργάνωση που περιλαμβάνει στους κόλπους της άτομα από την Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει να διαλυθεί άμεσα. «Στη Συρία τώρα υπάρχει μια νέα Διοίκηση, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί τα του οίκου της, μιλάμε για την εδαφική ενότητα και ακεραιότητα της Συρίας. Προτιμούμε η νέα Διοίκηση να χειριστεί και το ζήτημα του YPG. Αν δεν το κάνει, εμείς θα πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια … θα κάνουμε ότι χρειαστεί» δήλωσε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εκεχειρία στη Γάζα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με τα οποία συνομιλεί, είναι πιο αισιόδοξα, «ωστόσο δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι ευσεβής πόθος ή αν η πραγματικότητα δίνει αυτή την εικόνα. Φαίνεται ότι το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν έρθει πιο κοντά, αλλά είναι τόσο κοντά ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα και να επιτύχουν μία εκεχειρία ; Θα το δούμε σύντομα» είπε.
Ερωτηθείς, τέλος, αν είναι ανήσυχος για έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Φιντάν απάντησε: «Πάρα πολύ, υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί … Αυτό που ξέρω είναι ότι οι Ιρανοί δεν επιθυμούν έναν πόλεμο, θέλουν να αποφύγουν μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση, αυτό είναι μία άμεση πληροφορία που έχω από τους Ιρανούς φίλους μας μετά από συναντήσεις που είχα μαζί του», κατέληξε.
Δείτε την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δείτε επίσης:
Αφοπλισμό των Κούρδων που πολεμούν τον ISIS ζητούσε η Μπέρμποκ μετά τις «αγκαλίτσες» με τον Φιντάν!