Το… ανανεωμένο ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, μιας αυτόνομης επικράτειας της Δανίας, κάνει όλο και περισσότερους να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε όντως να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Η Δανία πάντως φρόντισε να αντιδράσει άμεσα στον επαπειλούμενο κίνδυνο, ανακοινώνοντας ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες στη Γροιλανδία.
«Για πολλά χρόνια δεν έχουμε επενδύσει επαρκώς στην Αρκτική, τώρα σχεδιάζουμε μια ισχυρότερη παρουσία», δήλωσε ο Δανός Υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν.
Ο επιπλέον πλουσιοπάροχος προϋπολογισμός, θα διατεθεί για την αγορά τουλάχιστον δύο περιπολικών πλοίων κλάσης Tetis και δύο drones μεγάλης εμβέλειας αλλά και για τη στρατολόγηση στρατιωτικού προσωπικού για την Κοινή Διοίκηση Αρκτικής, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των Νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας.
Αν και οι φυσικοί πόροι της Γροιλανδίας είναι σημαντικοί, το ενδιαφέρον του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ να… αγοράσει το αρκτικό νησί από τη Δανία, πιθανότατα πηγάζει πρώτα και κύρια από στρατιωτικούς λόγους, υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Alexei Leonkov.
Με το κλίμα στη Γροιλανδία να θερμαίνεται, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια αλυσίδα ναυτικών εγκαταστάσεων εκεί που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να «καλύψει» όλο τον Βόρειο Ατλαντικό και να παρακολουθεί την Αρκτική, εξηγεί ο Leonkov, εκδότης του ρωσικού περιοδικού «Арсенал Отечества» («arsenal-otechestva» – «Arsenal of the Fatherland») και στρατιωτικός αναλυτής.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν ήδη να δημιουργήσουν μια ναυτική βάση στη Γροιλανδία, «ακριβώς μέσα στον πάγο», αλλά κατέληξαν να ματαιώσουν την κατασκευή του φυλακίου λόγω του «πόσο προβληματικά θα ήταν η παροχή ρεύματος και θέρμανσης εκεί», σημειώνει o Ρώσος στο sputnikglobe.com.
Σύμφωνα με τον Leonkov, τα υπάρχοντα ναυτικά μέσα των ΗΠΑ στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να παρακολουθήσουν αξιόπιστα τις υποβρύχιες επιχειρήσεις της Ρωσίας εκεί, επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να προσπαθήσουν να διορθώσουν το πρόβλημα ενισχύοντας τη ναυτική τους παρουσία μέσω της επέκτασης στη Γροιλανδία.
«Η λύση τους έγκειται στη διατήρηση της μόνιμης ναυτικής παρουσίας εκεί, ειδικά των ναυτικών και υποβρυχίων drones, που θα αναζητούσαν ενεργά ρωσικά υποβρύχια», λέει ο Leonkov, αναφέροντας αυτό ως τον πιθανό λόγο για την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία.
Η χρήση της Ισλανδίας για τέτοιους σκοπούς είναι εκτός συζήτησης, υποστηρίζει, τόσο λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του νησιού όσο και λόγω όλων των κινδύνων που σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Θα μπορούσαν όντως οι ΗΠΑ να «αρπάξουν» τη Γροιλανδία;
Η ιδέα της αγοράς της Γροιλανδίας με έκταση άνω των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει ξανασυζητηθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έκανε επίσημη πρόταση στη Δανία, αλλά αυτή απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με αναλυτές, το ενδιαφέρον του Τραμπ και των Ηνωμένων Πολιτειών για το νησί, εξηγείται από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Αρκτική.
«Αυτή είναι η προσπάθεια του Τραμπ να δοκιμάσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Όσο πλησιάζουμε στην ορκωμοσία, τόσο περισσότερες τέτοιες δηλώσεις θα υπάρχουν. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν πράγματι όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια. Στην Ουάσιγκτον υπάρχει εδώ και καιρό η άποψη ότι η Αρκτική πρέπει να αναπτυχθεί πιο ενεργά για να αποτραπεί η ρωσική επιρροή εκεί. Όλα αυτά ταιριάζουν στην αμερικανική αντίληψη του περιορισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο ο πολιτικός αναλυτής Ilya Kravchenko του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο RT.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη προσφορά «στο τραπέζι», η αγορά της Γροιλανδίας θα κόστιζε υποθετικά ένα κολοσσιαίο ποσό, πρόσθεσε ο ίδιος σε σχόλιό του στο Sputnik.
«Θα ήθελε η επερχόμενη διοίκηση να ξεκινήσει με ένα τέτοιο όργιο δαπανών;» αναρωτήθηκε, εικάζοντας ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθεί να εξοικειωθεί με το θέμα.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης της Ευρώπης, η Δανία μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον μετρητά, σημειώνει ο Alexei Leonkov, ο οποίος θυμίζει ότι η τελευταία προσφορά των ΗΠΑ για αγορά της Γροιλανδίας για 100 εκατομμύρια δολάρια, απορρίφθηκε το 1946.
Εν μέσω του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την εξαγορά, ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Múte Egede επέμεινε: «Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ».
Ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν;
- Leasing
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια συμβιβαστική επιλογή, όπως μια μίσθωση 99 ετών», εικάζει ο Leonkov.
- Ασφυκτική πίεση
Με τη μόχλευση του ΝΑΤΟ, απειλώντας με αποχώρηση των ΗΠΑ ή απαιτώντας αύξηση των δαπανών, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κλασική συμφωνία: η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας-μέλους του ΝΑΤΟ, παραχωρεί τη Γροιλανδία με αντάλλαγμα ορισμένα οφέλη για τις χώρες του ΝΑΤΟ, λέει ο Dr. Vladimir Vasiliev, πολιτικός επιστήμονας. Ο Τραμπ μπορεί επίσης να επιβάλει δασμούς και να πιέσει τη Δανία και τους υποστηρικτές της, κλιμακώνοντας σε οικονομικό πόλεμο, σημειώνει ο Vasiliev, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών.
- Στρατιωτική επιλογή
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Τραμπ θα καταφύγει σε κάτι τόσο ανόητο όπως η χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Δανίας-μέλους του ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον, υποστήριξε ο Kravchenko. Μια διπλωματική διαμάχη είναι πιο πιθανή, με μια τελική συναίνεση να επιτυγχάνεται, ισχυρίζεται ο Leonkov.
- Δημοψήφισμα
Με τον πληθυσμό της Γροιλανδίας να είναι μόλις 50.000, η προσφορά 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε κάθε άτομο, θα μπορούσε να εξασφαλίσει γρήγορα μια ψήφο για ένταξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αστειεύεται ο Vasiliev. Περίπου το 70% του πληθυσμού της Γροιλανδίας τάσσεται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2019.
Το αποτέλεσμα
«Νομίζω ότι θα υπάρξει τεράστια φασαρία, αλλά η Γροιλανδία θα ενταχθεί στις ΗΠΑ ως έδαφος ή ακόμη και ως κράτος», λέει ο Leonkov, προσθέτοντας:
«Η Δανία θα λάβει χρηματική αποζημίωση και θα λάβει αυστηρές εντολές να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών τάνκερ μέσω των δανικών στενών που οδηγούν στη Βαλτική Θάλασσα».
«Η Ουάσιγκτον μπορεί να αναζητά λύσεις για τη σταδιακή μεταφορά της Γροιλανδίας στον έλεγχο των ΗΠΑ τη στιγμή που μιλάμε», πιστεύει ο Vasiliev.
Δείτε επίσης:
- Αδιανόητη χριστουγεννιάτικη ανάρτηση Τραμπ με βολές κατά Κίνας, Καναδά, Παναμά και Γροιλανδίας!
- Η Δανία θέλει να εξοπλίσει σαν «αστακό» τη Γροιλανδία λόγω Τραμπ!
- Οι πρόσφατες απειλές του Τραμπ για την Γροιλανδία και την Διώρυγα του Παναμά
Αν όμως ζητούσαν οι ΗΠΑ επί κυβέρνησης Μπάϊντεν τη Γροιλανδία οι Δανοί θα την είχαν δώσει κοψοχρονιά.
Καλή κίνηση της Δανίας. Πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ώστε σταδιακά να απεμπλακούν από την αμερικανική στρατιωτική μέγγενη. Ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία όπως ο Ερντογάν θέλει μεγάλη Τουρκία και ο Νετανιάχου μεγάλο Ισραήλ.
Όταν συμβεί αυτό, άνθρωποι σαν τον Μητσοτάκη και μαφιόζικες ομάδες σαν την Αμερικανόδουλο ΝΔ θα καταχωρηθούν ως προδότες του έθνους μαζί με τον Εφιάλτη και τον Τσολάκογλου.
Προσέξτε τι θα καταγράψει το μέλλον για όσους στήριξαν τον Τραμπ χωρίς μια λογική κριτική, και όσους έδιναν λόγο σε επαγγελματίες πατριδοκάπηλους σαν τον Φαήλο.