Για σχεδόν πέντε χρόνια, το ζήτημα του δημόσιου χρέους είχε εξαφανιστεί από τις δημόσιες και πολιτικές συζητήσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, επανέρχεται δυναμικά λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της επανέναρξης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, με τη Γαλλία να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η αύξηση του δημόσιου χρέους δεν θεωρήθηκε προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει προσωρινή αναστολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από τον Μάρτιο του 2020, μέτρο που παρατάθηκε και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Η κατάσταση άλλαξε φέτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος επανήλθε. Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνες για υπερβολικά ελλείμματα προϋπολογισμού σε επτά χώρες: Βέλγιο, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Γαλλία. Η εφημερίδα προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί το επόμενο έτος, με την Αυστρία να κινδυνεύει να προστεθεί στη λίστα, καθώς το εθνικό της χρέος “ξεπερνά ξεκάθαρα το αποδεκτό επίπεδο του 3% του ΑΕΠ χωρίς ριζοσπαστικά μέτρα”.
Επιπλέον, από το 2025, θα αρχίσουν να λήγουν ευρωπαϊκά ομόλογα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό θα αναγκάσει τις χώρες να τα αντικαταστήσουν με νέα ομόλογα που θα προσφέρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Όπως τονίζει η Die Presse, “το δημόσιο χρέος γίνεται ξανά πρόβλημα που δύσκολα θα εξαφανιστεί σύντομα”.
Η εφημερίδα εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπου η αύξηση του χρέους επιδεινώνεται από την πολιτική αστάθεια μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την αβεβαιότητα για την οικονομική πορεία της χώρας, ενώ οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.