Ανίκανη να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, το καθεστώς του Κιέβου επιχειρεί να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» στην Αφρική, συνεργαζόμενο με τρομοκρατικές ομάδες στο Μάλι και τον Νίγηρα, δύο χώρες που ήδη έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ουκρανία, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η κίνηση αυτή της Ουκρανίας στην αφρικανική ήπειρο αποτελεί «μια απελπισμένη ενέργεια με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς σαφή όραμα και στρατηγική», σύμφωνα με τον καθηγητή Αλέξη Χαμπιαρεμί, Επικεφαλής Έρευνας για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.
Ο Χαμπιαρεμί επισήμανε ότι η στρατηγική της Ουκρανίας στην Αφρική φαίνεται να περιορίζεται στη «συμμετοχή στην αποσταθεροποίηση» της ηπείρου. Ειδικότερα, ανέφερε την Συνομοσπονδία των Κρατών του Σαχέλ, που «διαπνέονται από ένα όραμα κυριαρχίας πολύ ισχυρότερο από το μίσος και τον ρατσισμό της Ουκρανίας».
«Οι αφρικανικές χώρες είναι αποφασισμένες να αποκτήσουν πλήρη ανεξαρτησία από τις νεοαποικιακές δυτικές δυνάμεις, ενώ η Ουκρανία ενεργεί παρορμητικά, καθοδηγούμενη από θυμό και απογοήτευση. Ο Ζελένσκι και οι πράκτορές του θα γευτούν σίγουρα την ήττα στην Αφρική», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες «χωρίς ντροπή παραδέχτηκαν» τη συνεργασία τους με τρομοκρατικές ομάδες στην Αφρική, ελπίζοντας να αποσταθεροποιήσουν συνεργάτες ασφαλείας της Ρωσίας και, παράλληλα, να δυσφημίσουν τη Μόσχα. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αποτέλεσμα της «ατιμωρησίας που προσφέρεται γενναιόδωρα στην Ουκρανία από τους δυτικούς υποστηρικτές της».
Η στρατηγική της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σαχέλ, βασίζεται στη «γαλλική υλικοτεχνική υποστήριξη και την αμερικανική δορυφορική τεχνολογία» για να βοηθήσει τρομοκράτες να στήσουν ενέδρες στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι.
«Συμμαχώντας με τρομοκράτες για να επιτεθεί σε αφρικανικές χώρες, η Ουκρανία έχει καταστρέψει κάθε πιθανότητα να κερδίσει καλή θέληση από την Αφρική ή τον υπόλοιπο Παγκόσμιο Νότο», ανέφερε ο Χαμπιαρεμί. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να πετύχει κάτι σημαντικό, καθώς έχει συνδέσει τη μοίρα της με αυτή των τρομοκρατών».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αποφάσεις του Μάλι και του Νίγηρα να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη συνειδητοποίηση από τις αφρικανικές χώρες της τρομοκρατικής φύσης του καθεστώτος του Κιέβου.
οι Ουκρανοί που είναι τόσο στριμωγμενοι στην χώρα τους,έχουν την πολυτέλεια να κάνουν όλα αυτά στην Αφρική;ποια είναι τελικά τα παλικάρια που δουλεύουν για την ουκρανια;άρα ο πόλεμος δεν είναι Ρωσια Ουκρανια.Γιατι κάποιοι λένε ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να νικήσουν τους ουρανούς.Ναι οι Ρώσοι δεν νίκησαν όλο αυτό το σύστημα του ΝΑΤΟ ΚΑΙ της ΕΕ.Θα το στριμωξουν όμως που θα πάει.Αλωστε γι αυτό λέγεται σύστημα γιατί πέφτει δύσκολα.Αλλα πέφτει.
Απαράδεκτος,και μόνο που αναφέρεις καθεστώς του Κιέβου, κατάλαβα τη ρόλο παίζεται!!
Ήταν η τεράστια επιτυχία της… Επίθεσης στο Κουρσκ που τα ΜΜ παραπληροφόρησης ανέφεραν ως Blitzkrieg Zelensky Που ο wanna be Napoleon Bonaparte άνοιξε και μέτωπο σε Αφρική??
Τους “δυτικούς” ηγέτες τους ψηφίζουμε εμείς με κριτήρια κάθε άλλο παρά αυτά που πρέπει. Αυτοί λοιπόν δεν μας σέβονται γιατί εμείς πρώτα δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας.Και αφού δεν μας σέβονται μας σερβίρουν Ζελενσκι, Άσαντ και λοιπες μεγάλες προσωπικότητες. Τι άλλο έχουμε να δούμε αναρωτιέμαι.
Μιλάμε για καθεστώς κοπριτοναζιστικο. Ούτε κανονικοί ναζί δε μπορούν να είναι οι άχρηστοι. Οδηγούν την Ουκρανία στον αφανισμό.
Σωστοοος