Η Σαουδική Αραβία «γλυκοκοιτάζει» τα τουρκικά μαχητικά Kaan

Must Read

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να σχεδιάζει να αποκτήσει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη Kaan -εγχώριας παραγωγής- ως μέρος των στρατηγικών στρατιωτικών σχεδίων της για τη δεκαετία του 2030 για την ανάπτυξη μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Τούρκοι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον γραμματέα της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) Haluk Görgün την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησαν τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Khaled bin Hussein Al-Biyari και τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Turki bin Bandar Al Saud στην Κωνσταντινούπολη, για τριήμερες συνομιλίες για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο αρχηγός του επιτελείου της Σαουδικής Αραβίας στρατηγός Feyyaz bin Hamid er-Ruveyli είχε επίσης συνομιλίες με Τούρκους αμυντικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα στις 26 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, συζήτησαν αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων, συστημάτων ραντάρ και πυραύλων με τον er-Ruveyli, ανέφεραν αξιωματούχοι της άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών Kaan ήταν ένα από τα βασικά θέματα των συναντήσεων.

Το τουρκικής σχεδίασης μαχητικό αεροσκάφος Kaan, που ξεκίνησε το 2016, στοχεύει στην παραγωγή ενός αεροσκάφους επόμενης γενιάς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Το πρότζεκτ των 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει συνεργασία με την BAE Systems και τη Rolls-Royce για την ανάπτυξη κινητήρων.

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αναβαθμίσει τον πολεμικό εναέριο στόλο της εν μέσω περιφερειακών εντάσεων. Το Βασίλειο βασιζόταν παραδοσιακά σε αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-15 για τις αμυντικές του ανάγκες και δεν μπόρεσε να αποκτήσει το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος F-35 πέμπτης γενιάς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.

Η Σαουδική Αραβία διερευνά τώρα επιλογές με άλλους διεθνείς εταίρους και η επιλογή είναι ανάμεσα στο γαλλικό Rafale, το τουρκικό Kaan και το κινεζικό stealth J-31, παρόμοιο με το F-35.

Το Ριάντ θέλει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ρήτρες για μεταφορά τεχνολογίας και τοπική παραγωγή.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη KAAN θα χρησιμοποιούν αρχικά κινητήρες General Electric F110, πριν μεταβούν σε τοπικά κατασκευασμένους, δήλωσαν αξιωματούχοι και πρόσθεσαν ότι οι άδειες εξαγωγής των ΗΠΑ θα απαιτούνται για την πώληση αεροσκαφών F110.

Το βασικό πρόβλημα ολόκληρης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ότι εξαρτάται από ξένους κινητήρες. Τα περισσότερα από τα αεροπορικά της έργα, όπως το Kaan, εξαρτώνται από τους κινητήρες F110 της General Electric, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ που θα διαταράξουν την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Αν και οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan, είναι πολύ νωρίς για να υποτεθεί ότι μια τέτοια πώληση θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Το καλοκαίρι του 2023, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά drones που κατασκευάζει η κορυφαία εταιρεία κατασκευής drone της Τουρκίας, η Baykar.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This