Οι έρευνες για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στη Νότια Κορέα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τα αναπάντητα ερωτήματα να πληθαίνουν και την οργή των συγγενών των θυμάτων να αυξάνεται όσο περνούν οι ημέρες.
Όπως αναφέρει ο «Guardian», οι οικογένειες των 179 νεκρών -175 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος- του Boeing 737-800 της Jeju Air παρέμειναν στο διεθνές αεροδρόμιο Muan, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, απαιτώντας από τις Αρχές περισσότερες πληροφορίες για το αεροπορικό δυστύχημα. Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, πολλοί ήταν οι συγγενείς θυμάτων που κατήγγειλαν ότι οι Αρχές χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς τους και να εξακριβώσουν τα αίτια του δυστυχήματος.
Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων έχουν ταυτοποιηθεί, με τις σορούς των περισσότερων εξ αυτών να παραμένουν προσωρινά στο αεροδρόμιο, ενώ η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της χώρας δήλωσε πως επιστράτευσε επιπλέον υπαλλήλους και ότι θα χρησιμοποιήσει ταχείς αναλυτές DNA, για να επιταχύνει την ταυτοποίηση των πέντε που παραμένουν αταυτοποίητες.
Μυστήριο με την απόφαση του πιλότου
Τα ακριβή αίτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα, με τις πρώτες ενδείξεις να αναφέρουν πως υπήρξε σύγκρουση με σμήνος πουλιών, παρότι ορισμένοι ειδικοί την απορρίπτουν, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια σύγκρουση -σχετικά συχνό φαινόμενο στην αεροπλοΐα- δεν είναι δυνατό να ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να εμποδίσει τον πιλότο να κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους. Οι ερευνητές εστιάζουν και στο ενδεχόμενο κάποιο από τα συστήματα ελέγχου του μοιραίου Boeing να είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, προσπαθώντας, παράλληλα, να εξηγήσουν το γιατί ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί τόσο σύντομα, αφού είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το συγκεκριμένο αεροπλάνο, το οποίο τροφοδοτείται από δύο κινητήρες, φαίνεται ότι είχε ήδη αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, όταν ο πιλότος επιχείρησε προσγείωση με την «κοιλιά». «Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν λόγο, που θα τον ανάγκαζε να κάνει μια τέτοια προσγείωση», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας αεροπορικής ασφάλειας John Nance, πρώην στρατιωτικός και εμπορικός πιλότος που πετούσε Boeing 737 για την Alaska Airlines.
Στο μεταξύ αυξάνονται και οι επικρίσεις για τη διαρρύθμιση του αεροδρομίου, με τους εμπειρογνώμονες της κορεάτικης αεροπορίας να διερωτώνται για ποιον λόγο το ανάχωμα από χώμα και σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για τη στήριξη του εξοπλισμού πλοήγησης και στο οποίο προσέκρουσε το αεροσκάφος, βρισκόταν σε τόσο κοντινή απόσταση (περίπου 250 μέτρα) από το τέλος του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης. Πολλοί επιβάτες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά την «εκτόξευσή» τους στα γύρω χωράφια, μετά τη σφοδρή σύγκρουση του αεροσκάφους στο ανάχωμα, το οποίο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου.
🚨BREAKING: Video shows crash of Jeju Air Flight 2216 in South Korea. 181 people on board pic.twitter.com/0tNmdZSaRr
— Planesanity (@planesanity) December 29, 2024
Από την πλευρά του, ο John Cox, διευθύνων σύμβουλος της Safety Operating Systems και πρώην πιλότος 737, δήλωσε πως ο σχεδιασμός του αεροδιαδρόμου δεν ανταποκρινόταν στις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, οι οποίες αποκλείουν οποιαδήποτε σκληρή κατασκευή, όπως ένα τέτοιο ανάχωμα, σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από το τέλος του διαδρόμου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, η εξακρίβωση της αιτίας του δυστυχήματος ενδέχεται να αποδειχθεί πιο περίπλοκη και χρονοβόρα από ό,τι συνήθως, αφού το αρμόδιο υπουργείο δήλωσε ότι από τον κατεστραμμένο καταγραφέα δεδομένων πτήσης του αεροπλάνου (το ένα από τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους) έλειπαν βασικά κομμάτια, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εξαγωγή των δεδομένων του. Ευτυχώς, το δεύτερο «μαύρο κουτί», το οποίο περιέχει τον καταγραφέα φωνής του πιλοτηρίου, είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Δείτε επίσης:
- Σε πλήρη αποσύνθεση η Νότια Κορέα: Καθαίρεση και ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ατιμασμένου Προέδρου
- Νότια Κορέα: Το μοιραίο αεροσκάφος φαίνεται πως είχε πραγματοποιήσει 13 πτήσεις σε 48 ώρες
- Νότια Κορέα: Τα τελευταία δραματικά λεπτά του αεροσκάφους που συνετρίβη – «Δεν φταίει μόνο η σύγκρουση με πουλιά» λένε ειδικοί