Η υπόθεση του Όμερ Τσιφτσί αποκαλύπτει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την αυθαιρεσία και την τήρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Ο Τσιφτσί, γνωστός και ως “Μουχτάρ Τουρκί” στη Συρία, είχε αναφερθεί ως ύποπτος για δεσμούς με την αλ-Κάιντα και βρισκόταν στην “κόκκινη κατηγορία” της λίστας καταζητούμενων τρομοκρατών του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, με ανταμοιβή μέχρι και 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες για την σύλληψή του.
Πρόσφατα, το όνομά του αφαιρέθηκε από τη λίστα μετά την ανάθεση του ρόλου του ταξίαρχου στον στρατό της Συρίας από την μεταβατική κυβέρνηση, την οποία διόρισε η ομάδα ανταρτών Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Suspected al-Qaeda member taken off Turkey’s ‘wanted list’ after appointment as general in Syria https://t.co/RHmP8AXOIr
— Turkish Minute (@TurkishMinuteTM) January 3, 2025
Η απόφαση αφαίρεσης του ονόματός του δημοσιοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο Αλικάν Ουλουντάγ από το Now TV, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γιερλίκαγια διέταξε την αφαίρεση. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και νομικούς που την αποκαλούν “κατάφωρη παραβίαση” του κράτους δικαίου και παράδειγμα αυθαιρεσίας στην χρήση αντιτρομοκρατικών μέτρων.
Ο βουλευτής του κόμματος CHP, Μουράτ Μπακάν, ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με την αφαίρεση του Τσιφτσί από τη λίστα, τονίζοντας την απουσία δικαστικής εντολής και θέτοντας ερωτήματα για την αλλαγή της τρομοκρατικής ιδιότητάς του μετά την προαγωγή του στη Συρία. Επίσης, ο ηγέτης του κόμματος ΙΥΙ, Τουράν Τσέμεζ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία ακολουθεί μια “ολισθηρή” πορεία μακριά από το κράτος δικαίου.
Νομικοί και ακτιβιστές, όπως ο Αλί Γιλντίζ και ο Εμρέ Τουρκούτ, έχουν επισημάνει την πολιτική φύση της λίστας καταζητούμενων της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή τη λίστα για να καταστείλει τη διαφωνία και να στοχεύσει διαφωνούντες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και ακαδημαϊκών που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Η περίπτωση του Τσιφτσί αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της επιλεκτικής και πολιτικοποιημένης χρήσης των αντιτρομοκρατικών μέτρων στην Τουρκία, όπου η αφαίρεση ενός υπόπτου για τρομοκρατία από τη λίστα γίνεται χωρίς δικαστική εντολή, ενώ αντίστοιχα μη βίαιοι διαφωνούντες παραμένουν σε αυτήν. Αυτό θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία και τη νομιμότητα των αντιτρομοκρατικών ενεργειών της χώρας.