Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές το 2025, πριν σημειώσουν πτώση το 2026-2027, φτάνοντας ωστόσο σε επίπεδα διπλάσια από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο πρακτορείο TASS.
Στην Ευρώπη, οι αυξήσεις θα είναι μέτριες φέτος, με τη μεγαλύτερη αύξηση να αναμένεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αλεξέι Μπελογκόριεφ, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοδότησης, δήλωσε ότι το 2025 οι τιμές spot θα αυξηθούν σε μεγάλες αγορές, αν και, εκτός από τις ΗΠΑ, η αύξηση θα είναι πιο αισθητή το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της χαμηλής βάσης τιμών στις αρχές του 2024. Οι τιμές τότε είχαν μειωθεί απότομα στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.
«Περιμένω ότι η μέση τιμή TTF θα αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση το 2025, ενώ ο δείκτης JKM της Ασίας θα σημειώσει άνοδο 13%, διευρύνοντας προσωρινά το ασιατικό premium σε σχεδόν 10%», πρόσθεσε.
Ο αναλυτής Σεργκέι Κάουφμαν προβλέπει μέτρια αύξηση της μέσης ευρωπαϊκής τιμής στα 420 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην ταχεία εξάντληση των υπόγειων αποθεμάτων φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα, στην έλλειψη προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στις αβεβαιότητες σχετικά με την εκκίνηση συγκεκριμένων αμερικανικών έργων LNG. Παράλληλα, οι περιορισμοί στο ρωσικό LNG από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να εφαρμοστούν πριν από το 2026.
Οι ανησυχίες για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές, αλλά δεν θα αποτελέσουν τον κυριότερο παράγοντα διαμόρφωσής τους. Σύμφωνα με τον Μπελογκόριεφ, η κρίση αυτή είναι τοπικού χαρακτήρα και επηρεάζει κυρίως την Αυστρία και τη Σλοβακία. Η βορειοδυτική ευρωπαϊκή αγορά, που καθορίζει τις τιμές στην Ευρώπη, επηρεάζεται μόνο έμμεσα από αυτά τα ζητήματα.
Παράλληλα, το κεφαλαίο των κερδοσκόπων έχει πλέον μειωμένη επίδραση στις τιμές, έχοντας αποσύρει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος για το χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου μετά την έντονη άνοδο της περιόδου 2021-2022. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό για τη διατήρηση της ρευστότητας της αγοράς.
Ο Αλεξέι Γκρίβατς, αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, τόνισε ότι μια επιπλέον άνοδος στις τιμές στην Ευρώπη είναι πιθανή σε περίπτωση ψυχρού και άπνοου χειμώνα, γεγονός που θα επηρεάσει τόσο την κατανάλωση θέρμανσης όσο και τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου.
«Η κρίση των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου συνεχίζεται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι τιμές παραμένουν 2-3 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, με τεράστιο πλήγμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τον τομέα του φυσικού αερίου, όπου οι ζημιές έφτασαν δεκάδες δισεκατομμύρια λόγω των σπασμένων δεσμών με τη Ρωσία», δήλωσε.
Στην Ασία, η άνοδος των τιμών φέτος αποδίδεται στον αυξημένο ανταγωνισμό με την Ευρώπη για το LNG. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, οι τιμές spot αναμένεται να αυξηθούν κατά 29% σε ετήσια βάση, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2024 και της αυξανόμενης ζήτησης LNG σε συνθήκες περιορισμένης παραγωγικής επέκτασης.
Προς το τέλος του 2025, η ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς LNG θα αρχίσει να αντιστρέφει την τάση των τιμών σε Ευρώπη και Ασία, οδηγώντας σε απότομη πτώση το 2026-2027.
Ωστόσο, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα της περιόδου 2019-2020, λόγω του πληθωρισμού και της απουσίας ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου ως εναλλακτική λύση στο LNG.