Η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε στο τέλος του 2024 να καταστήσει επιχειρησιακούς και να εντάξει το σύστημα των ρωσικών πυραύλων S-400 στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας.
- Από την Κύρα Αδάμ
Δι’ αυτού του τρόπου οι ρωσικοί S-400 καθίστανται μόνιμο και επίσημο τουρκικό οπλικό σύστημα, ενώ είναι πιθανόν από τον προσεχή Σεπτέμβριο η Τουρκία να εντάξει επισήμως στο σύστημα αεράμυνας και άλλο αναβαθμισμένο σύστημα S-500, το οποίο εύκολα πλέον λόγω προηγούμενης εμπειρίας και γνώσεων μπορεί να καταστεί αμέσως επιχειρησιακό.
Ετσι, η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει άρδην την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, η οποία με δημόσια παραδοχή του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν ψάχνει ακόμα το αμερικανικό «αντίδοτο» στους ρωσικούς S-400.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε επισημάνει πολλάκις ότι η Αγκυρα εκτελεί δοκιμές με πραγματικά πυρά, προκειμένου οι S-400 να καταστούν επιχειρησιακοί και να ενταχθούν στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας. Οι περιοχές των δοκιμών των S-400 καταλάμβαναν τμήμα της κυριαρχίας της βραχονησίδας Τζουράφα στο ΒΑ Αιγαίο, τμήμα της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών και στην περιοχή της Αττάλειας.
Οι τουρκικές δοκιμές αυτές άρχισαν αμέσως μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, τον Οκτώβριο 2023, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε για πρώτη φορά δημοσίως και διεθνώς τον Νετανιάχου ως φασίστα. Μολονότι οι τουρκικοί S-400 δεν είχαν ενεργοποιηθεί για πέντε χρόνια από την απόκτησή τους από τη Ρωσία, η Τουρκία μετά την ένταση Τουρκίας – Ισραήλ φρόντισε να τους καταστήσει επιχειρησιακούς, έτσι ώστε στο τέλος του 2024 να τους εντάξει επισήμως στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας, για να μπορεί να αντιμετωπίσει την ισραηλινή αεροπορία και κυρίως τα ισραηλινά F-35 σε περίπτωση κρίσης Τουρκίας – Ισραήλ.
Παράλληλα, με τις δοκιμές στην περιοχή της Ζουράφας για τους S-400 και σε συνδυασμό με τον έλεγχο του Αιγαίου με τα τουρκικά UAV, τα οποία σε καθημερινή βάση χαράσσουν και απεικονίζουν τους νεκρούς τομείς του ελληνικού συστήματος αεράμυνας, η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει αναπτύξει ένα σύστημα S-400 στο Cigli, ένα σύστημα στο Dalaman, ένα σύστημα στην Αττάλεια και ένα σύστημα στο Ιντσιρλίκ και δύο συστήματα στην περιοχή της Σινώπης, βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Με την ανάπτυξη αυτή η Τουρκία μπορεί να προστατεύει ζωτικές περιοχές της, σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Τουρκίας – Ισραήλ, ενώ το σύστημα S-400 ενδεχομένως να προστατεύει και το Ιράν σε περίπτωση επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης.
Τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια των δοκίμων S-400 το 2024 στη Ζουράφα, στο Dalaman και στην Αττάλεια, Ρώσοι τεχνικοί εκπαίδευσαν τους Τούρκους συνάδελφους τους στον επιχειρησιακό τομέα, στον τομέα συντήρησης, στον τομέα ηλεκτρονικών αντιμέτρων και στο καμουφλάζ του συστήματος S-400, το οποίο σημειωτέoν είναι αυτοκινούμενο και μπορεί να ενεργεί επιχειρησιακά ακόμα και κάτω από τουρκικές γέφυρες.
Ειδικά στην περίπτωση των τουρκικών επιχειρησιακών δοκιμών στην περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, από το 2023 η Τουρκία έχει αναγγείλει επισήμως διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Τζουράφα ανήκει στην τουρκική κυριαρχία – επικράτεια. Επρόκειτο δηλαδή για την πρώτη επίσημη διεθνή τουρκική ανακοίνωση προσάρτησης ελληνικής βραχονησίδας στο Βόρειο Αιγαίο και παράνομης ένταξης της στην τουρκική κυριαρχία επικράτεια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Οκτώβριο 2023 απάντησε χλιαρά με ελληνική διεθνή αγγελία, αναγράφοντας ότι η περιοχή των τουρκικών δοκιμών καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, χωρίς όμως να καταγγείλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς για να προστατεύσει την ελληνική κυριαρχία, αλλά ούτε και στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσινγκτον για την πρώτη δοκιμαστική χρήση των S-400.
Με την επίσημη ένταξη των ρωσικών S-400 στο σύστημα τουρκικής αεράμυνας, η Τουρκία του Ερτογάν κλείνει ουσιαστικά την πόρτα της στην Ουάσινγκτον του Τραμπ, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις αμερικανικές απειλές για τη μη απόκτηση των F-35 και την αναβάθμιση των F-16 και αγορά νέων. Η Τουρκία δείχνει να έχει επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του δικού της μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς ΚΑΑΝ, για το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εκφράσει ενδιαφέρον το Κατάρ για την αγορά 100 τέτοιων αεροσκαφών. Η Τουρκία, μάλιστα, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο τροποποιήσεων κινητήρων των F-16, ώστε να καταστεί το ΚΑΑΝ απολύτως έτοιμο για παραγωγή μέσα στο 2025.
Κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας από τον Ερντογάν με το «καλημέρα» του 2025
Οι ελληνικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα από την έναρξη της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και θα εξακολουθήσουν ανελλιπώς και το 2025. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν έστειλε πρωτοχρονιάτικο δώρο στον Κ. Μητσοτάκη με τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας και με την κυβέρνηση αδύναμη ή αδιάφορη να προασπίσει την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας.
Η Τουρκία ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε συνδυασμό με UAV μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου σε περιοχές της Μεσογείου, του ανατολικού, του κεντρικού και του βόρειου Αιγαίου. Οι περιοχές της τουρκικής άσκησης, η οποία είναι αποκλειστικά στρατιωτική, καταλαμβάνουν, σε πλείστες νησίδες βραχονησίδες και νησιά, ελληνική κυριαρχία τουλάχιστον για έναν μήνα. Η τουρκική στρατιωτική άσκηση είναι παράνομη διότι η Τουρκία εξέδωσε αγγελία εκτέλεσης της άσκησης εντός του FIR Αθηνών, ενώ αυτή η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα με αποφάσεις του ΙCΑΟ.
Επίσης, παραβιάζει το καταστατικό ΟΗΕ, διότι οι περιοχές της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζεται η εναέρια κυκλοφορία των πολιτικών αεροσκαφών, διότι τα τουρκικά UAV από τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα πετάνε μέχρι τα 23.000 μ. ύψος.
Τέλος, η τουρκική άσκηση παραβιάζει την περιοχή έρευνας διάσωσης της Ελλάδας – Αθήνας, η οποία είναι το FIR Αθηνών, που καθορίστηκε με απόφαση του ΙCΑΟ το 1952 και τούτο διότι θα εκτελεί έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών χωρίς την έγκριση της Αθήνας. Ετσι, η Τουρκία με την άσκηση-μπουναμά στην Ελλάδα παραβιάζει καταφορά τον ΙCΑΟ σε βάρος της Ελλάδας και το καταστατικό ΟΗΕ λόγω παραβίασης και κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας, ενώ παραμένει σε μόνιμη βάση η παραβίαση του ΙCΑΟ σε βάρος της ασφαλείας της Ελλάδας και της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, διότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης.
Το θέμα αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη προφανώς το θεωρεί «ρουτίνα», προκειμένου να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου, ωστόσο οι νέες παραχωρήσεις της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη είναι δεδομένες με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2025. Η κυβέρνηση με ευθύνη ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ έχει προσηλωθεί σε μόνιμη αδιαφορία προστασίας των εθνικών συμφερόντων και τούτο διότι δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όχι μόνον τις τουρκικές βλέψεις, αλλά επιπλέον λόγω αδιαφορίας ή άγνοιας με πρόχειρες ενέργειες αντιμετώπισης το μόνο που πετυχαίνει είναι να διασύρεται η χώρα διεθνώς για έλλειψη επαγγελματικότητας στην προστασία των εθνικών συμφερόντων και για έλλειψη σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
Όλα αυτά αποδεικνύονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπάθησε να αντιδράσει όχι όμως για τη διασφάλιση εθνικών συμφερόντων, αλλά για λόγους που μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει και ενδεχομένως να αφορούν τη διατήρηση του ήπιου κλίματος στο Αιγαίο. Με επίσημο έγγραφό της η κυβέρνηση ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία θα εκτελέσει δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών, ενώ η Τουρκία ενημέρωσε συγκεκριμένα τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα ότι θα εκτελέσει άσκηση με πολεμικά πλοία και πολεμικά – στρατιωτικά UAV.
Πέραν αυτού, στο επίσημο έγγραφο της κυβέρνησης αναγράφεται ότι οι τουρκικές κατά τη κυβέρνηση δραστηριότητες καταλαμβάνουν περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μη διασφαλίζει την ελληνική κυριαρχία.
*πηγή: εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»