Η Σερβία ολοκλήρωσε την προμήθεια ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού PULS και αναγνωριστικών drones Hermes 900 για να ενισχύσει τη θέση της στον περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών με την αντίπαλη Κροατία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thedefensepost.com.
Η συμφωνία, αξίας 335 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκε αρχικά από την Elbit Systems τον Νοέμβριο του 2024, αλλά η εταιρεία δεν είχε διευκρινίσει ποια ευρωπαϊκή χώρα ήταν ο αγοραστής.
Τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι το Βελιγράδι θα είναι ο προορισμός για τα προηγμένα ισραηλινά αμυντικά συστήματα, επικαλούμενα σχόλια του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις, υπογράψαμε μια συμφωνία για την αγορά των πιο ισχυρών συστημάτων πυροβολικού στον κόσμο. Αγοράσαμε επίσης μερικά από τα πιο εξελιγμένα drones στον κόσμο», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, όπως ανέφερε την Πρωτοχρονιά η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Τα συστήματα πυροβολικού και τα drones αναμένεται να παραδοθούν στη Σερβία έως τα μέσα του 2028.
Το PULS, ή Precise and Universal Launching System, είναι ένα αυτόνομο σύστημα πυραύλων πυροβολικού ικανό να εκτοξεύει με ακρίβεια προηγμένους πυραύλους σε αποστάσεις έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια).
Ο σχεδιασμός του εξαλείφει την ανάγκη για ειδικές τροποποιήσεις, επιτρέποντάς του να εκτελεί αποστολές βολής εντός ενός λεπτού από την πυροδότηση.
Εν τω μεταξύ, τα drones Hermes 900 διαθέτουν αισθητήρες υψηλής απόδοσης για ακριβή εντοπισμό τόσο επίγειων όσο και θαλάσσιων στόχων, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως και 350 κιλά, αυτά τα drones υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών, επιτήρησης, θαλάσσιας περιπολίας, υποστήριξης εδάφους και αναμετάδοσης επικοινωνιών.
Ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε ότι αυτά τα συστήματα ξεπερνούν τα αμερικανικά όπλα της Κροατίας, επιτρέποντας στη Σερβία να ανταποκρίνεται σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν «αυτοί που πιστεύουν ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι μας».
Τόνισε επίσης τις τεχνολογικές ικανότητές τους, λέγοντας ότι είναι «τα πιο εξελιγμένα όπλα στον κόσμο… που επιτρέπουν άμεσες εκτοξεύσεις και πλήρη καταστροφή στόχων».
Η κούρσα εξοπλισμών με την Κροατία
Η Σερβία βρίσκεται εν μέσω μιας αυξανόμενης κούρσας εξοπλισμών με τη γειτονική Κροατία, τον περιφερειακό της αντίπαλο.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση στο Ζάγκρεμπ οκτώ πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 ή HIMARS, αξίας 390 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κροατία αγόρασε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 από την Τουρκία για να ενισχύσει τις ικανότητές της στις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση.
Σε απάντηση, η Σερβία πραγματοποίησε σημαντικές αμυντικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία το 2024.
Αυτές οι κινήσεις φέρεται να στοχεύουν στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας και στη διασφάλιση της ετοιμότητας της Σερβίας έναντι του περιφερειακού ανταγωνισμού.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν τις ρίζες τους σε ιστορικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.
Δείτε επίσης: