Η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί πίεση για τη μείωση της επιρροής κουρδικών ομάδων στη Συρία, τις οποίες θεωρεί εχθρικές, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα που προκαλούν ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα.
Πρόσφατα, η Άγκυρα πρότεινε τη μεταφορά του ελέγχου των στρατοπέδων και των φυλακών που κρατούν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ή τις οικογένειές τους, από τις κουρδικές δυνάμεις στη νέα διοίκηση της Συρίας υπό την Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η Τουρκία δείχνει έτοιμη να αναλάβει δράση άμεσα.
Η στάση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας για την υποβάθμιση της αυτονομίας των Κούρδων στη Συρία και την ενίσχυση της τουρκικής επιρροής στη βόρεια Συρία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έχει επανειλημμένα καλέσει την Ευρώπη να επαναπατρίσει τους πολίτες της που κρατούνται σε κουρδικά στρατόπεδα, κατηγορώντας ευρωπαϊκές χώρες για «υποκρισία» επειδή αφήνουν τη διαχείριση αυτών των εγκαταστάσεων στις κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες η Τουρκία συνδέει με το PKK, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Ωστόσο, η Τουρκία αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη δική της πολιτική σχετικά με το ISIS. Παρά τις συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία εντός της Τουρκίας, οι καταδίκες ήταν ελάχιστες, και πολλοί ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι λόγω ελλιπών στοιχείων ή νομικών καθυστερήσεων. Επιπλέον, η χώρα κατηγορείται ότι στο παρελθόν παρείχε διάδρομο σε ξένους μαχητές για να περάσουν στη Συρία, όταν η Άγκυρα επιδίωκε την ανατροπή του Άσαντ και τη μείωση της κουρδικής επιρροής.
Η κατάσταση αναδεικνύει τα διπλά μέτρα και σταθμά της Άγκυρας, η οποία, ενώ επικρίνει τη διεθνή κοινότητα, έχει δεχθεί πιέσεις για την αμφιλεγόμενη στάση της απέναντι σε τζιχαντιστές μαχητές. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για μεγαλύτερο έλεγχο στη βόρεια Συρία, προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα της περιοχής.