Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο Webb της NASA εντόπισε 44 αρχαία αστέρια σε έναν μακρινό γαλαξία, ανέφεραν ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (6/1) στο Nature.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται βαρυτικός φακός για να αναγνωρίσουν τα αστέρια. Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φως κάμπτεται γύρω από ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, κάνοντας τα αντικείμενα στο διάστημα να φαίνονται πιο κοντά από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη μπόρεσαν να ρίξουν μια ματιά σε 44 αστέρια στο «Τόξο του Δράκου», ένα μέρος του σμήνους γαλαξιών Abell 370. Το «Dragon Arc» απέχει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Researchers using the James Webb Space Telescope have imaged individual stars in the Dragon Arc galaxy thanks to gravitational lensing. https://t.co/ojWN88Hrqm
— The Debrief (@Debriefmedia) January 7, 2025
Χωρίς βαρυτικό φακό, η προσπάθεια αναγνώρισης μεμονωμένων αστεριών τόσο μακριά θα ήταν σαν να προσπαθούσαμε να κοιτάξουμε τη σκόνη στο φεγγάρι, ανέφερε το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
Ακόμη και όταν ο βαρυτικός φακός λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, οι ερευνητές μπορούν συνήθως να εντοπίσουν μόνο ένα ή μερικά αστέρια κάθε φορά.
Το φως «λύγισε» γύρω από το σμήνος γαλαξιών, σχολίασε το Κέντρο Αστροφυσικής και μετέτρεψε το «Τόξο του Δράκου», το οποίο κανονικά έχει σπειροειδές σχήμα, σε μια «αίθουσα κατόπτρων κοσμικών διαστάσεων». Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να δουν δεκάδες αστέρια ταυτόχρονα.
Abell 370, a Galaxy Cluster located nearly 4 billion light-years away from Earth features several arcs of light, including the “Dragon Arc” (lower left of center).
1️⃣
These arcs are caused by gravitational lensing: Light from distant galaxies far behind the Massive Galaxy… pic.twitter.com/TasDp5zYOk— ᑕOՏᗰIᑕ ᗰᗴՏՏᗴᑎᘜᗴᖇ ≈ 𝕃𝕦𝕚𝕤 𝔸𝕝𝕗𝕣𝕖𝕕𝕠⁷ ∞∃⊍ (@LuisADomDaly) January 7, 2025
«Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη καταδεικνύει, για πρώτη φορά, ότι η μελέτη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων αστεριών σε έναν μακρινό γαλαξία είναι δυνατή», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Fengwu Sun.
«Ενώ προηγούμενες μελέτες με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble βρήκαν περίπου επτά αστέρια, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε αστέρια που προηγουμένως ήταν εκτός των δυνατοτήτων μας».
Τα ίδια τα αστέρια είναι επίσης εντυπωσιακά. Πολλοί είναι κόκκινοι υπεργίγαντες, όπως το αστέρι Betelgeuse στον γαλαξία της Γης. Ο γαλαξίας στον οποίο βρέθηκαν, σχηματίστηκε όταν το σύμπαν ήταν περίπου το ήμισυ της τρέχουσας ηλικίας του, σύμφωνα με τη μελέτη.
Περαιτέρω παρατηρήσεις του γαλαξία θα μπορούσαν να επιτρέψουν μελέτες αυτών των τύπων αστεριών, σημείωσαν οι ερευνητές, κάτι που θα τους επέτρεπε να μάθουν περισσότερα για τα ίδια τα αστέρια και τον τρόπο που σχηματίστηκε το σύμπαν.
«Είναι σημαντικό ότι η παρατήρηση περισσότερων μεμονωμένων αστεριών θα μας βοηθήσει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή ύλη στο επίπεδο φακού αυτών των γαλαξιών και αστεριών, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε μόνο με τα λίγα μεμονωμένα αστέρια που παρατηρήθηκαν προηγουμένως», είπε ο Sun.
*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ