Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για την ανάπτυξη πολλών νέων εγκαταστάσεων παραγωγής.
«Το υποκατάστημα της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) στην Τουρκία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία πολλών νέων εγκαταστάσεων παραγωγής πολυολεφινών για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στη μονάδα Petkim», δήλωσε ο Κανάν Μιρζάγιεφ, επικεφαλής του τμήματος διύλισης και πετροχημικών της SOCAR Τουρκίας.
«Ένας λεπτομερής μηχανικός σχεδιασμός (FEED) για τις εγκαταστάσεις θα εκπονηθεί το 2025-2026, που θα απαιτήσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε αρχικές επενδύσεις», είπε ακόμα ο Μιρζάγιεφ.
2024’ü başarıyla geride bırakırken, Türkiye’nin petrokimya üretimini artırmak ve sanayi altyapısını güçlendirmek için yeni bir adım atıyoruz. “Master Plan” olarak adlandırdığımız, petrokimya sektörünün geleceğine yön verecek yeni yatırımlarımız için Pre-FEED (ön uç mühendislik… pic.twitter.com/ey2kugD553
— SOCAR Türkiye (@SOCAR_Turkiye) January 6, 2025
Η απόφαση εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δεκεμβρίου και το έργο αναμένεται να εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, πρόσθεσε.
«Η Τουρκία εισάγει έως και το 90% των πολυολεφινών της. Αυτή η πρωτοβουλία θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τα έσοδα της SOCAR Τουρκίας», σχολίασε ο Μιρζάγιεφ.
Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026.
Η Petkim, που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 60 χρόνια, έγινε εξολοκλήρου ιδιοκτησία της SOCAR το 2008, αφού η ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν απέκτησε μερίδιο ελέγχου έναντι 2,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η μονάδα λειτουργεί 16 εργοστάσια παραγωγής και το 2024, παρήγαγε 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετροχημικών, καλύπτοντας το 11% της εγχώριας ζήτησης της Τουρκίας.
«Αναταράξεις» λόγω Παλαιστίνης
Μετά την έντονη δημόσια κατακραυγή για τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σταμάτησε πλήρως κάθε εμπόριο με το Ισραήλ.
Ωστόσο, πολλές μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι γνωστό ότι συνεχίζουν τους δεσμούς τους με ισραηλινές οντότητες.
Η SOCAR προμηθεύει βενζίνη στο Ισραήλ μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν και, όπως γράφει το duvarenglish.com αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, παρόλο που η τουρκική κυβέρνηση αυτοπροβάλλεται ως φιλοπαλαιστινιακή.
Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από φιλοπαλαιστινιακές ομάδες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι προμηθεύει πετρέλαιο στο Ισραήλ παρά την εμπορική απαγόρευση της Τουρκίας. Αρκετοί φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους κατά της SOCAR.