Την αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών, ζητεί μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με άρθρο στο περιοδικό «One Earth».
Συγκεκριμένα ζητούν την δημιουργία ενός νέου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εν μέτρω χρήση της γήινης τροχιάς.
Σήμερα υπάρχουν 17 SDGs, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από τα μέλη του ΟΗΕ το 2015 με σκοπό την ύπαρξη δράσεως για την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές και την διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία.
Ωστόσο, με τον αυξανόμενο αριθμό δορυφόρων και άλλων αντικειμένων σε τροχιά γύρω από την Γη υπάρχει έντονη ανησυχία ότι χωρίς κάποια μορφή παγκοσμίου συναινέσεως, το διαστημικό περιβάλλον κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα.
Οι επιστήμονες προτείνουν να οριστεί ο 18ος SDG για την προστασία της τροχιάς της Γης. Όπως υπογραμμίζουν στην μελέτη τους, υπάρχουν περίπου 100 έθνη τα οποία εμπλέκονται σε διαφορετικά επίπεδα διαστημικής δραστηριότητας.
Από την δεκαετία του 1950 και μετά σχεδόν 20.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από την Γη προσφέροντας τεράστια οφέλη στην κοινωνία, αλλά και δημιουργώντας συντρίμμια στο Διάστημα.
Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»