Οι ΗΠΑ κατηγορούνται από τη Ρωσία για την υποστήριξη τρομοκρατικών επιθέσεων κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη, με στόχο την αποδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ενέργειες όπως οι επιθέσεις στον αγωγό TurkStream, επισημαίνοντας ότι τέτοιες στρατηγικές καταστρατηγούν τον δίκαιο ανταγωνισμό και υπονομεύουν την παγκόσμια τάξη.
Η επίθεση στον TurkStream θεωρείται «ενεργειακή τρομοκρατία» από αναλυτές, όπως ο Μάρκο Μαρσίλι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας. Ο Μαρσίλι υποστηρίζει πως η επίθεση στον αγωγό δεν στοχεύει μόνο τη Ρωσία, αλλά προσπαθεί να εκβιάσει ευρωπαϊκές χώρες, βάζοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή τους ασφάλεια και αποσταθεροποιώντας τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Ο ειδικός ανέφερε επίσης πως αυτή η ενέργεια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που προστατεύει τις οικονομικές υποδομές σε καιρό πολέμου.
Ο Γιώργος Σαμουέλι, καθηγητής και ερευνητής, πρόσθεσε ότι η επίθεση στον TurkStream αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής από την Ουκρανία για να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν σκληρότερη πολιτική κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Σαμουέλι, η Ουκρανία προσπαθεί να εκβιάσει χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του TurkStream, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η επίθεση στον αγωγό TurkStream έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης στρατηγικής πίεσης για την Ουκρανία, καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δείχνει να κλίνει υπέρ της Ρωσίας. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Πάολο Ράφονε, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τη θέση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερο στρατιωτικό και οικονομικό βοήθημα από τη Δύση. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις στην περιοχή και να πλήξουν τις προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης.
Η αποτυχία της επιχείρησης κατά του TurkStream, όπως αναφέρθηκε, αποκαλύπτει επίσης τις ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν στη διεθνή πολιτική, με τις δυτικές χώρες να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των στρατηγικών αυτών ενέργειών στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία.
ο Ζελένσκι στο παρελθόν, ως Πρόεδρος της Ουκρανίας, φέρεται να απέτρεψε μια επίθεση στον αγωγό TurkStream το 2022, αν και οι στρατιωτικοί του ηγέτες, όπως ο Βαλερί Ζαλούζνι, φέρονταν να προέκριναν τη στρατηγική αυτή. Σήμερα, όμως, η Ουκρανία, υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας και της εσωτερικής αστάθειας, προχωρά σε επιθέσεις κατά των ρωσικών ενεργειακών υποδομών, παρά τις διεθνείς συνέπειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία φαίνεται να περνά σε μια νέα φάση, όπου η αποτροπή από την πλευρά του Ζελένσκι έχει δώσει τη θέση της σε επιθέσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική απομόνωση για τη χώρα του. Ταυτόχρονα, η Ρωσία, παρά την αποδοκιμασία της Δύσης, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις στρατηγικές αδυναμίες της Ουκρανίας, ενισχύοντας την ενεργειακή και πολιτική της επιρροή στην περιοχή.
Διαβάστε Επίσης: