Σε ξέφρενους πανηγυρισμούς ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης άνθρωποι σε Γάζα και Ισραήλ μετά το άκουσμα της είδησης για συμφωνἰα εκεχειρίας. Χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους για την κατάπαυση του πυρός, 15 μήνες μετά την έναρξη των συγκρούσεων του IDF και της Χαμάς.
Νίκη του Τραμπ χαρακτηρίζουν δυτικά ΜΜΕ την αποστολή του Στίβεν Γουίτκοφ στην Μέση Ανατολή και τον ρόλο του στην επίτευξη της συμφωνίας. Ο απεσταλμένος του νέου Αμερικανού προέδρου απαίτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μολονότι ήταν Σάββατο, ημέρα αργίας για τους Εβραίους. Η αποφασιστικότητά του να δώσει προτεραιότητα στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός αποτυπώθηκε στην φράση: «Το Σάββατο δεν με αφορά».
Επιχειρηματίας, επιτυχημένος επενδυτής ακινήτων στην Φλόριντα χωρίς διπλωματική εμπειρία ο Γουίτκοφ είχε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο Κατάρ.
Στίβεν Γουίτκοφ
Η ανάρτηση Τραμπ
«Η επική συμφωνἰα εκεχειρίας μπορούσε να συμβεί μόνον ως αποτέλεσμα της ιστορικής μας νίκης τον Νοέμβριο» έγραψε στο Truth Social o Ντόνταλντ Τραμπ.
Η ανακοίνωση από το Κατάρ
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης πυρός, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες.
Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή, σύμφωνα με τον ίδιοι.
«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες (…) παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και της τρίτης φάσης θα οριστικοποιηθούν κατά την διάρκεια εφαρμογής της πρώτης φάσης» διευκρίνισε.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας μέσω μηχανισμού που θα εδρεύει στο Κάιρο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Θα μετέχει μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους και των 3 χωρών που μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, χαιρέτισε την συμφωνίακαι τόνισε ότι πλέον είναι σημαντικό να παραδοθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.
Η αντίδραση του Μπάιντεν
«Η σκληρή και επίμονη αμερικανική διπλωματία» οδήγησε στην συμφωνία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Δεσμευθήκαμε να διασφαλίσουμε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί» πρόσθεσε.
Ικανοποίηση στην ΕΕ
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να την εφαρμόσουν πλήρως».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε «Καλωσορίζω την κατάπαυση του πυρός και την συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό είναι ένα τεράστιο, θετικό βήμα για τον τερματισμό της βίας. Είναι πλέον καιρός να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία για όλους τους ομήρους και τις οικογένειές τους, για τον λαό της Γάζας και για τον λαό της περιοχής».
Τα έγγραφα της συμφωνίας
The agreement. pic.twitter.com/QaHrJDc2N1
— Hamdah Salhut (@hamdahsalhut) January 15, 2025
Δείτε επίσης:
- Συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα έπειτα από 15 μήνες
- Πιθανή συμφωνία για τους ομήρους της Χαμάς πριν από 20 Ιανουαρίου – Ελπιδοφόρα μηνύματα από Λευκό Οίκο και CIA
- Η Χαμάς δηλώνει πρόθυμη να απελευθερώσει 34 ομήρους της – Διαψεύδει ο Νετανιάχου