Στις 30 Δεκεμβρίου 2024 το Υπουργείο Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέθεσε στο Κογκρέσο έκθεση με τίτλο «Το υπουργείο Αεροπορίας των ΗΠΑ το 2050», στην οποία περιγράφονται το περιβάλλον ασφαλείας και ο χαρακτήρας του πολέμου το 2050, οι αναμενόμενες πρόοδοι στην τεχνολογία και η σύνθεση της Αεροπορίας και της Διαστημικής Δύναμης.
- Από τον Περικλή Ζορζοβίλη
Αν και αντανακλά την αμερικανική οπτική, εντούτοις περιέχει εκτιμήσεις χρήσιμες για τη χώρα μας. Κατά την έκθεση, μέχρι το 2050 ο «τηλεχειριζόμενος» πόλεμος μπορεί να είναι πραγματικότητα.
Η επιτυχία σε αυτό το είδος σύγκρουσης θα απαιτήσει μείγμα προηγμένων αισθητήρων, άλλων πηγών πληροφοριών, ασφαλών επικοινωνιών και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) για υποστήριξη της λήψης απόφασης, η δε διεξαγωγή της εξαρτάται από τις δυνατότητες στο Διάστημα και τον κυβερνοχώρο. «Τίποτα δεν θα συμβαίνει, όσο περίπλοκο κι αν είναι, χωρίς εύλογες πιθανότητες να γίνει αντιληπτό και κατανοητό» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η τάση των ΗΠΑ (και γενικότερα της Δύσης) να βασίζονται σε όλο και πιο υψηλού κόστους συστήματα εξαιρετικών δυνατοτήτων σε μικρούς αριθμούς θα πρέπει να αντιστραφεί. Επίσης, η τάση να καταστούν οι μείζονες πλατφόρμες μάχης αυτάρκεις, θανατηφόρες και ικανές να επιβιώσουν ανεξάρτητα θα αντικατασταθεί από την κατανομή και τη δικτύωση των δυνατοτήτων σε πολλαπλά συστήματα. Αυτό θα οδηγήσει τον εχθρό στην ανάπτυξη συστημάτων και όπλων σχεδιασμένων να αρνηθούν, να καταστρέψουν ή να αντιμετωπίσουν τις κατανεμημένες δυνατότητες.
Ως προς την τεχνολογία, η έκθεση θεωρεί ότι ο υφιστάμενος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα, και σε μικρότερο βαθμό με τη Ρωσία, για επίτευξη στρατιωτικής τεχνολογικής υπεροχής, δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά έως το 2050. Η έκθεση επικεντρώνεται στην εξέταση επτά τεχνολογικών τομέων:
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Θεωρείται ότι πολύ πριν από το 2050 θα κυριαρχήσει σε ποικιλία στρατιωτικών λειτουργιών και δυνατοτήτων με τη χρήση της σε προηγμένα συστήματα λήψης απόφασης και εργαλεία υποστήριξης της απόφασης. Σε αέρα και Διάστημα η κυριαρχία στην απόφαση θα εξαρτάται από την ΤΝ, ενώ στον κυβερνοπόλεμο και τον ηλεκτρονικό πόλεμο η κυριαρχία της θα είναι ολοκληρωτική.
- Αυτονομία: Εκτιμάται ότι το 2050 θα αποτελεί την κανονικότητα σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, Διάστημα, όπου ήδη σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα είναι αυτόνομης λειτουργίας, και ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
- Υπολογιστική και αισθητήρες: Η κβαντική υπολογιστική και οι κβαντικοί αισθητήρες βρίσκονται σε πρώιμα και διαφορετικά στάδια ωριμότητας. Η πρώτη θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την κρυπτολογία. Οι κβαντικοί αισθητήρες θα μπορούσαν να αναιρέσουν πολλές σύγχρονες τεχνολογίες απόκρυψης, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).
- Μεγάλου βεληνεκούς όπλα ακριβείας που θα εκτοξεύονται από ξηρά, θάλασσα, αέρα και Διάστημα θα υπάρχουν το 2050. «Δεν θα υπάρχει καταφύγιο από αυτά τα όπλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
- Διαστημική τεχνολογία: Η επανάσταση στη μείωση του κόστους της εκτόξευσης και των διαστημικών συστημάτων θα συνεχιστεί και σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη εμπορικών τεχνολογιών.
- Ενέργεια: Στην πρόωση των όπλων (υγρά ή στερεά καύσιμα) πιθανή θεωρείται μία σταδιακή, εξελικτική πορεία μέχρι το 2050, ενώ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως κινητές πλατφόρμες, θα απαιτηθεί κάποια μορφή κινητής πηγής.
- Βιολογικές επιστήμες: Η ικανότητα χειρισμού γενετικού υλικού υφίσταται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές στρατιωτικές εξελίξεις τα επόμενα 25 χρόνια, όπως: αυξημένη ανθρώπινη απόδοση, μέσω βιολογικής «χειραγώγησης» ή γνωστικής ολοκλήρωσης ανθρώπου-μηχανής, ανάπτυξη νέων υλικών μέσω βιολογικών διεργασιών και, το πιο ανησυχητικό, βιολογικά όπλα σχεδιασμένα για συγκεκριμένους στόχους.
*πηγή: εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»