Η επόμενη μέρα στη Γάζα αναμένεται να είναι γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα, καθώς ο τερματισμός των εχθροπραξιών ανοίγει νέα κεφάλαια στη διαχείριση της κατάστασης. Παρά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, η Χαμάς παραμένει μια σημαντική δύναμη, αν και έχει αποδυναμωθεί στρατιωτικά και πολιτικά μετά από 15 μήνες συγκρούσεων και καταστροφών στη Γάζα.
Η στρατηγική του Ισραήλ φαίνεται να μπαίνει σε νέα φάση. Παρόλο που δεν πέτυχε να «εξαλείψει» εντελώς τη Χαμάς, όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, οι σχεδιασμοί εστιάζουν στην εκμετάλλευση των εσωτερικών ρήξεων της οργάνωσης. Οι δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και οι επιθέσεις που αποδεκάτισαν μεγάλο μέρος της ηγεσίας και των στρατιωτικών της δομών ενισχύουν αυτές τις προσπάθειες.
Σύμφωνα με αναλυτές, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιχειρήσουν να διαλύσουν τη Χαμάς εκ των έσω, εκμεταλλευόμενοι εντάσεις μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσπαθειών για αλλαγή της ηγεσίας στη Γάζα ή και την επιβολή πολιτικών που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την επιρροή της Χαμάς στην περιοχή.
Η Χαμάς βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της και τους μαχητές της στο πεδίο, σε συνδυασμό με την καταστροφή της Γάζας και τις απώλειες των ηγετικών στελεχών της, την καθιστούν ευάλωτη. Επιπλέον, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν μπορεί να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά τον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος έχει πληγεί βαρύτατα από τη σύγκρουση.
Η φάση της ανοικοδόμησης, που αποτελεί το τρίτο στάδιο της συμφωνίας, κρύβει σημαντικές προκλήσεις. Αναμένονται μεγάλες συγκρούσεις για τον έλεγχο των έργων ανοικοδόμησης, με χώρες όπως το Κατάρ να διεκδικούν κεντρικό ρόλο. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του μπορεί να χρησιμοποιήσουν την ανοικοδόμηση για να προωθήσουν γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα, όπως την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Τέλος, παραμένει η απειλή της περαιτέρω εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα, καθώς και η πιθανότητα η ανοικοδόμηση να γίνει με τρόπους που θα εξυπηρετούν εξωτερικά συμφέροντα, αφήνοντας τους ντόπιους εκτός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.