Οργισμένες αντιδράσεις στο Ιράκ μετά το ψήφισμα του νέου νόμου που θα νομιμοποιεί τον γάμο σε παιδιά ηλικίας 9 ετών!
Βουλευτές αλλά και ακτιβιστές καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι θα νομιμοποιήσει τον παιδικό βιασμό.
Σύμφωνα με το νέο νόμο , ο οποίος συμφωνήθηκε χθες, οι θρησκευτικές αρχές έχουν την εξουσία να αποφασίζουν για οικογενειακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων του γάμου, του διαζυγίου και της φροντίδας των παιδιών. Όπως αναφέρει ο Gurdian, ο νέος νόμος καταργεί την προηγούμενη απαγόρευση του γάμου παιδιών κάτω των 18 ετών που ίσχυε από τη δεκαετία του 1950.
«Φτάσαμε στο τέλος των δικαιωμάτων των γυναικών και στο τέλος των δικαιωμάτων των παιδιών στο Ιράκ», είπε ο δικηγόρος Μοχάμεντ Τζούμα, ένας από τους πιο εξέχοντες πολέμιους του νόμου.
Οι ακτιβιστές είπαν ότι φοβούνται ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλέον αναδρομικά και σε υποθέσεις που κατατέθηκαν στα δικαστήρια πριν από τη θέσπισή του, επηρεάζοντας τα δικαιώματα διατροφής και επιμέλειας.
Η Raya Faiq, εκπρόσωπος της φεμινιστικής ομάδας Coalition 188, δήλωσε: «Λάβαμε μια ηχογράφηση μιας γυναίκας να κλαίει με τα μάτια της εξαιτίας της ψήφισης αυτού του νόμου, με τον σύζυγό της να απειλεί ότι θα πάρει την κόρη της εκτός και αν παραιτηθεί από τα δικαιώματά της οικονομική ενίσχυση».
Οι γάμοι παιδιών είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στο Ιράκ, όπου το 28% των κοριτσιών παντρεύονταν πριν κλείσουν τα 18, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ το 2023.
Ενώ ο γάμος παρουσιάζεται σε ορισμένα ανήλικα κορίτσια ως ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια, πολλοί από τους γάμους καταλήγουν σε αποτυχία , φέρνοντας ισόβιες συνέπειες για τις νεαρές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ντροπής και της έλλειψης ευκαιριών λόγω της ημιτελούς φοίτησης.
Αντί να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι κατά του γάμου ανηλίκων και να βοηθηθούν τα κορίτσια από φτωχότερα στρώματα να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, ο νέος νόμος επιτρέπει τον γάμο ανηλίκων σύμφωνα με τη θρησκευτική αίρεση βάσει της οποίας συνάπτεται το συμβόλαιο γάμου.
Για τους σιίτες μουσουλμάνους, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, η χαμηλότερη ηλικία γάμου για τα κορίτσια θα είναι τα εννέα έτη, ενώ για τους Σουνίτες, η επίσημη ηλικία θα είναι τα 15.
Φωτογραφία: Αρχείου