Το σοκ που βίωσε η Στεφανί Μιστρ, όταν βρήκε την 15χρονη κόρη της, Μαρί, χωρίς ζωή στο δωμάτιο της, τρία χρόνια πριν, άλλαξε για πάντα τη ζωή της. Η Μαρί είχε βάλει τέλος στη ζωή της, και η μητέρα της, σοκαρισμένη και με κατεστραμμένο τον κόσμο της, κατηγορεί το TikTok για την τραγική απώλεια.
Η Στεφανί, μετά τον θάνατο της κόρης της, ανακάλυψε ότι η Μαρί είχε παρακολουθήσει, μέσω της πλατφόρμας, βίντεο που προωθούσαν μεθόδους αυτοκτονίας και σχόλια που ενθάρρυναν χρήστες να προχωρήσουν πέρα από «απλές απόπειρες αυτοκτονίας». Η μητέρα της υποστηρίζει ότι ο αλγόριθμος του TikTok είχε επανειλημμένα προωθήσει τέτοιο περιεχόμενο στην κόρη της, κάτι που την οδήγησε στο να το χαρακτηρίσει ως «πλύση εγκεφάλου».
Η Στεφανί και άλλες έξι οικογένειες έχουν κινηθεί νομικά κατά της TikTok Γαλλίας, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι απέτυχε να μετριάσει το βλαβερό περιεχόμενο και ότι εξέθεσε τα παιδιά σε υλικό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Εκτός από την Στεφανί, δύο από τις οικογένειες έχουν βιώσει την απώλεια ενός παιδιού. Η υπόθεση αυτή δείχνει την αναστάτωση που προκαλεί η υπερβολική έκθεση των νέων σε διαδικτυακά μέσα που καλλιεργούν αρνητικά συναισθήματα και αυτοκτονικές τάσεις.
Η Στεφανί, αναζητώντας απαντήσεις για την κόρη της, θεωρεί ότι η πλατφόρμα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να φτάνει σε ευαίσθητους νέους, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες. «Δώστε την εφαρμογή σε έναν ευαίσθητο και ευάλωτο έφηβο που δεν ξέρει πια τι είναι πραγματικό και τι όχι, και είναι σαν να βάζεις ένα ρολόι βομβαρδισμού», δηλώνει. Η Στεφανί αναφέρει επίσης ότι η κόρη της δεχόταν τακτική εκφοβιστική συμπεριφορά στο σχολείο και στο διαδίκτυο, γεγονός που ενδεχομένως ενίσχυσε τα αρνητικά συναισθήματα της Μαρί.
Οι οικογένειες που κινούνται νομικά εναντίον της TikTok υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας ενθαρρύνει την καταναγκαστική και επικίνδυνη χρήση από ευάλωτους χρήστες. Η δικηγόρος των οικογενειών, Λορέ Μπουτρον-Μαρμιόν, υποστηρίζει ότι η TikTok δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι δεν είναι υπεύθυνη για τα περιεχόμενα, καθώς τα δημιουργεί το κοινό της. Οι υποστηρικτές του TikTok, από την άλλη, ισχυρίζονται ότι η πλατφόρμα διαθέτει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές που απαγορεύουν την προώθηση αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού, ενώ προσφέρει και συνδέσμους για υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Παρ’ όλα αυτά, πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, έχουν μεγάλη επιρροή στους νέους, ιδίως όταν αυτοί ήδη αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα ή βρίσκονται σε καταστάσεις ευπάθειας. Ο Γκρεγκορί Μπορστ, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών, επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια ξεκάθαρη αιτία-αποτέλεσμα μεταξύ των κοινωνικών μέσων και των ψυχικών προβλημάτων, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι πλατφόρμες αυτές μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση όσων έχουν ήδη ευάλωτο ψυχολογικό υπόβαθρο.
Η Στεφανί, στο προσωπικό της αγώνα, ζητά από τους γονείς να γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των κοινωνικών μέσων, ειδικά όταν τα παιδιά τους βρίσκονται σε συναισθηματική ευαλωτότητα. Η υπόθεση συνεχίζεται στα δικαστήρια, και για την οικογένεια Μιστρ, αυτή η μάχη είναι μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία που βίωσαν.