Λιβύη: Το προτεκτοράτο της Τουρκίας στην Αφρική θέλει «διευρυμένη ενεργειακή συνεργασία»

«Βλέπουμε την Τουρκία ως κόμβο για ενέργεια τώρα» είπε ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης

Must Read

Η Λιβύη βλέπει την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο» στον ενεργειακό τομέα και επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

«Ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη περνά από την Τουρκία. Επίσης, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πράγματα και να έχουμε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο σε όλους τους ενεργειακούς τομείς», είπε ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Χαλίφα Αμπντουλσαντέκ.

Ο Αμπντουλσαντέκ σημείωσε ότι είχε συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ τον περασμένο Νοέμβριο, για να διερευνήσει ευκαιρίες για ενισχυμένη συνεργασία.

«Έχουμε μια πολύ καλή σχέση (σ.σ. με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας). Επέκτεινα την πρόσκληση πέρα ​​από την απλή εξερεύνηση και ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων. Επεκτείναμε την πρόσκληση πέρα ​​από αυτό σε αντισυμβατικές καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε στο Anadolu κατά τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης, στην Τρίπολη.

Η Λιβύη έχει τα πλέον άφθονα αποθέματα υδρογονανθράκων της Αφρικής, αλλά αγωνίζεται να ανακάμψει μετά από χρόνια συγκρούσεων που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και ανέτρεψε τον Μοαμάρ Καντάφι.

Έκτοτε, χωρίστηκε μεταξύ μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην πρωτεύουσα, Τρίπολη και αντίπαλων αρχών που εδρεύουν στα ανατολικά. Κάθε πλευρά έχει υποστηριχθεί από διαφορετικές ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις.

«Τεράστιες δυνατότητες» για συνεργασία

Υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Αμπντουλσαντέκ επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την Τουρκία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη.

«Η Τουρκία έχει εργαστεί στη Λιβύη στο παρελθόν και έχουν ακόμα κάποιες δουλειές να κάνουν στη Λιβύη. Τους προσκαλέσαμε να κάνουν περισσότερες δουλειές στη Λιβύη», είπε.

«Ανυπομονούσαμε να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε ήδη και να κάνουμε περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά στις υπεράκτιες περιοχές. Προτείνουμε για τον γύρο προσφοράς αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και μεγάλες ευκαιρίες για να συνεργαστούμε σε πολλά έργα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της Λιβύης και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Τα δύο κράτη απέκτησαν στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των συμφώνων για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα στα τέλη του 2019 (σ.σ. τουρκολιβυκό μνημόνιο), μαζί με τη συνδρομή της Άγκυρας να βοηθήσει την GNA που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ να απωθήσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

«Η συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο οριοθέτησε τα κοινά θαλάσσια σύνορα των χωρών για να αποτρέψει οποιοδήποτε τετελεσμένο από τα περιφερειακά κράτη. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας τον Οκτώβριο του 2022 για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λιβύης και την ηπειρωτική χώρα από την Τουρκία», σχολιάζει η Daily Sabah.

Ευκαιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Αμπντουλσαντέκ υπογράμμισε ότι η πρόσκληση της Λιβύης στην Τουρκία δεν περιορίζεται στους υδρογονάνθρακες, αλλά επεκτείνεται και σε ανανεώσιμες και καινοτόμες πηγές ενέργειας.

«Η Λιβύη έχει στρατηγικές τοποθεσίες όσον αφορά την ένταση του ήλιου. Έχουμε πολλή ηλιοφάνεια… σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει παρόμοιες δυνατότητες και στην αιολική ενέργεια.

«Η Λιβύη προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στη μεγάλη ακτογραμμή που έχουμε. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη δυναμική στον άνεμο καθώς και στο υδρογόνο. Κατανοούμε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους διεθνείς εταίρους που εξετάζουμε για κάποια από αυτά τα έργα», πρόσθεσε ο Λίβυος Υπουργός.

Ο Αμπντουλσαντέκ εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές συνεργασίας με την Τουρκία, σημειώνοντας τακτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο κρατών για την αξιολόγηση των ευκαιριών.

«Πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε έργα που θα είναι win-win και για τους δυο μας και θα εργαστούμε σε αυτά», σχολίασε και κατέληξε: «Βλέπουμε την Τουρκία ως κόμβο για ενέργεια τώρα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This