Αναταραχή έχει δημιουργήσει η ατελείωτη «σεισμοκαταιγίδα» στο Αιγαίο και στην Τουρκία. Η τρομακτική δήλωση του Γενικού Διευθυντή Σεισμών και Μείωσης Κινδύνων της Τουρκίας (AFAD) συνοψίζεται στη φράση ότι υπάρχουν 14 ενεργά ηφαίστεια στην Τουρκία.
Σε συναγερμό έχει θέσει την Ελλάδα ο σεισμός που συνεχίζεται εδώ και μέρες στο Αιγαίο. Ενώ οι γεωλόγοι ανακοίνωσαν ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Σαντορίνης, το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό τους -σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα egepostasi.com- ήταν πώς θα επηρεαζόταν η Τουρκία από έναν πιθανό μεγάλο σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη.
Ο Γενικός Διευθυντής Σεισμών και Μείωσης Κινδύνων (AFAD) Δρ. Ορχάν Τατάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα πληγεί περισσότερο από την καταιγίδα του σεισμού.
Ο Ορχάν Τατάρ, ο οποίος έκανε εκτίμηση στο Χατάι σχετικά με την ένταση της σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, είπε χαρακτηριστικά:
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σεισμική δραστηριότητα που πλησιάζει το 1000. Ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι σήμερα είναι 5,2 Ρίχτερ. Όταν κοιτάμε την κατανομή του μεγέθους και του βάθους των σεισμών, είναι πολύ σταθερός. Αν εκραγεί ηφαίστειο στην Ελλάδα, θα φτάσει στην Τουρκία; Το όνομα του ειδικού εξήγησε τι θα συμβεί εάν ένα ηφαίστειο εκραγεί στην Ελλάδα, θα φτάσει στην Τουρκία; Αξιολογούμε αυτούς τους σεισμούς γύρω από το Αιγαίο και το νησί της Σαντορίνης ως “σεισμοθύελλα”. Η περιοχή όπου βρίσκεται το νησί της Σαντορίνης είναι μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές ζώνες στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ηφαιστειακές εκρήξεις εκεί. Βλέπουμε ότι τα υλικά που προέκυψαν από τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 3.600 χρόνια έφτασαν στις ακτές του Αιγαίου μας και βρίσκονται πλέον στους σημερινούς βράχους.
Παρόμοια σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε στην περιοχή της Σαντορίνης το 2011-2012.
Αυτός είναι ένας φυσικός γεωλογικός και ηφαιστειακός κίνδυνος. Αυτά είναι σημαντικά σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αν και μπορεί να μας φαίνεται μακρινός κίνδυνος, υπάρχουν στην πραγματικότητα 14 ενεργά ηφαίστεια στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή είναι σιωπηλοί.
Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν οι πολίτες μας αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια περιττή και ανούσια ατμόσφαιρα πανικού. Είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με τους Έλληνες όσο και με τους Ιταλούς συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τους σεισμούς της AFAD αξιολογεί αυτό το θέμα».
Ωστόσο αντικείμενο συζήτησης στα τουρκικά ΜΜΕ είναι το ποια είναι τα 14 ενεργά ηφαίστεια που ανέφερε ο κ. Τατάρ στη δήλωσή του.
Δείτε επίσης:
- Τουρκία: Καθηγητής Γεωλογίας δεν αποκλείει τσουνάμι 7 μέτρων στον Μαρμαρά
- Ειδικός που προέβλεψε τον σεισμό του Καχραμανμάρας προειδοποιεί: Μια δόνηση 7,5 Ρίχτερ δεν θα είναι έκπληξη!
- «Βρυχάται» το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη