Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, με αφορμή το σχέδιο για την Παλαιστίνη.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού, εξέφρασε ανησυχία και για τις επόμενες κινήσεις του Νετανιάχου.
Ο Φιντάν απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αναζωπυρώσει τις ρίζες του προβλήματος στη Μέση Ανατολή:
«Το σχέδιο του Τραμπ είναι απαράδεκτο. Αυτός ακριβώς άλλωστε ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε το Παλαιστινιακό ζήτημα! Το πρόβλημα ξεκίνησε με την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Το θέμα του εκτοπισμού είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε εμείς, ούτε η περιοχή. Είναι παράλογο ακόμη και να το σκεφτεί κανείς. Είναι λάθος ακόμη και να τεθεί προς συζήτηση. Είμαστε ενάντια σε όλες τις πρωτοβουλίες που επιχειρούν να αποκλείσουν το λαό της Γάζας από την εξίσωση. Βλέπουμε ότι ο κόσμος οδεύει προς το νόμο της ζούγκλας και κανείς δεν σκέφτεται τις ανάγκες των άλλων, δρώντας με τη λογική “το κάνω γιατί είμαι δυνατός”».
Υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρότερη παρέμβαση των εγγυητριών χωρών.
«Η πρώτη φάση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός [στη Γάζα] συνεχίζεται. Υπάρχει μια ορισμένη σιγή, αν και γίνονται σποραδικά επιθέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα θανάτους. Η δική μας ανησυχία είναι η εξής: Ο Νετανιάχου μπορεί να επιχειρήσει να ξαναρχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, αφού πρώτα πάρει τους ομήρους. Είναι απαραίτητο να δούμε το τί μπορούν να κάνουν εδώ οι εγγυήτριες χώρες».
Αναφέρθηκε και στους Κούρδους, με τον Χακάν Φιντάν να απαιτεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση στο κουρδικό ζήτημα και να σταματήσει τη συνεργασία της με τις δυνάμεις του YPG στη Συρία.
«Οι διορισμοί της νέας κυβέρνησης τελείωσαν πλέον και η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της λήψης αποφάσεων. Ελπίζουμε να ληφθεί μια εύστοχη απόφαση και να συνεχίσουμε τον δρόμο μας: Δική μας προσδοκία είναι να διακόψουν την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο YPG. Με κάθε νέα κυβέρνηση ανοίγει μια νέα σελίδα. Υπήρξε μια πολύ έντονη διπλωματική κινητικότητα με την αποχωρήσασα κυβέρνηση. Σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια θέματα. Οι απόψεις μας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA είναι σαφείς. Πρόκειται για μια προσέγγιση που δεν αρμόζει σε μια συμμαχική σχέση».
Δείτε ακόμη: