Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει τις διαδικασίες μετάβασης φύλου για άτομα κάτω των 18 ετών και περιορίζει τη στέγαση των διεμφυλικών γυναικών σε σωφρονιστικά ιδρύματα γυναικών.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι ανακοίνωσε την απόφαση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία είπε ότι η κίνηση περιλαμβάνει την κατάργηση νόμου του 2012 που επέτρεπε διαδικασίες διεμφυλικών ανηλίκων με γονική έγκριση. Ο Αντόρνι πρόσθεσε ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει την ορμονοθεραπεία.
Η διοίκηση του Μιλέι είπε σε μεταγενέστερη δήλωση, ότι τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να συναινέσουν σε διαδικασίες διεμφυλικών και ότι οι πολιτικές των φυλακών θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στο βιολογικό φύλο για λόγους ασφαλείας.
«Η ιδεολογία του φύλου που έχει φτάσει στα άκρα και εφαρμόζεται στα παιδιά με βία ή ψυχολογικό εξαναγκασμό συνιστά απλώς κακοποίηση παιδιών. Τα παιδιά δεν έχουν τη γνωστική ωριμότητα για να λάβουν αποφάσεις για μη αναστρέψιμες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο του Αργεντινού Προέδρου.
— Oficina del Presidente (@OPRArgentina) February 5, 2025
Ο Αντόρνι είπε επίσης ότι ο Μιλέι θα εκδώσει διάταγμα που θα επιβάλλει στους κρατούμενους να φυλακίζονται σύμφωνα με το φύλο που καταγράφηκε τη στιγμή της παράβασής τους.
Ωστόσο, οι βιολογικοί άνδρες που ταυτίζονται ως γυναίκες θα αποκλείονται από τις γυναικείες φυλακές εάν έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα, εμπορία ανθρώπων ή βίαια αδικήματα κατά των γυναικών.
Fin. pic.twitter.com/rAlBbnX9Qc
— Manuel Adorni (@madorni) February 5, 2025
Η Αργεντινή ανακοίνωσε τη μετατόπιση της πολιτικής της μετά την απόφαση του Μιλέι να αποσύρει τη χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ακολουθώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ σε μία από τις πρώτες του κινήσεις μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Το γραφείο του Μιλέι είπε ότι η απόφαση να αποσυρθεί από τον ΠΟΥ είναι απάντηση στον «καταστροφικό» οικονομικό αντίκτυπο των lockdown του COVID-19, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».