Game of drones στην Αρκτική

ΝΑΤΟ, Ρωσία και Κίνα μάχονται για τον έλεγχο

Must Read

Με τις στρατιωτικές εντάσεις να αυξάνονται στην Αρκτική, τα κράτη του ΝΑΤΟ αναφέρουν αυξημένες πράξεις δολιοφθοράς καθώς η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Έρευνα του Reuters σε 14 εταιρείες και έξι Υπουργεία Άμυνας και Ένοπλες Δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική, αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις και οι αμυντικές βιομηχανίες σπεύδουν να αναπτύξουν drones ικανά να αντέξουν το ακραίο κρύο.

Επί του παρόντος, μόνο μεγάλα drones μεγάλης εμβέλειας μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά (σ.σ. να έχουν αρκετή ισχύ για συστήματα αντιπαγοποίησης όπως αυτά των αεροσκαφών) σε συνθήκες της Αρκτικής, αφήνοντας τα μικρότερα μοντέλα ευάλωτα, καθώς το κρύο, η ομίχλη, η βροχή ή το χιόνι, μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία ή συντριβή.

Καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία δίνουν προτεραιότητα στα χειμερινά drones επιτήρησης.

Η ρωσική Zala Aero, μέρος του Ομίλου Καλάσνικοφ (Kalashnikov Group), προσφέρει ήδη drones σχεδιασμένα για τις ακραίες συνθήκες της Αρκτικής και η Ρωσία έχει επίσης πει ότι το μαχητικό drone μεγάλης εμβέλειας S-70 Okhotnik μπορεί να λειτουργεί στους μείον 12 βαθμούς Κελσίου και θα αναπτυχθεί εκεί.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επενδύσει πολλά σε drones μεγάλης εμβέλειας για την παρακολούθηση και τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από την Αρκτική, μια τεράστια περιοχή όπου η κάλυψη με ραντάρ και δορυφόρους είναι περιορισμένη.

Αυτά τα UAVs μπορούν να λειτουργούν σε χαμηλότερα υψόμετρα για επιτήρηση, αλλά αν το κάνουν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο παγοποίησης με τα μικρότερα μοντέλα.

Τα φθηνότερα μικρά drones που χρησιμοποιούνται για βασικές τακτικές αναγνωρίσεις, κοστίζουν από 3.000 δολάρια έως και 35.000 δολάρια περίπου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μεγαλύτερα μοντέλα είναι πιο στιβαρά αλλά πιο ακριβά. Τα μεσαίου μεγέθους τακτικά drones, τα οποία συνήθως πετούν σε ακτίνα έως και 200 ​​χιλιομέτρων, κοστίζουν μεταξύ 250.000 χιλιάδων και 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μεγάλα μη επανδρωμένα drones μεγάλης εμβέλειας που λειτουργούν σαν αεροπλάνα, μπορεί να κοστίζουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες αεροδιαστημικές εταιρείες στρέφονται κυρίως σε νεοφυείς και μικρές εταιρείες για καινοτόμες λύσεις, δήλωσε η Στέισι Κάμινγκς, επικεφαλής της υπηρεσίας υποστήριξης και προμηθειών του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει μάλιστα μια σύνοδο φέτος για να συγκεντρώσει κυβερνήσεις και εταιρείες.

Η στρατηγική σημασία της Αρκτικής, από τις πρώιμες πυρηνικές προειδοποιήσεις μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια, διασφαλίζει ότι αυτό το Game of drones, ο ανταγωνισμός, θα διαμορφώσει μελλοντικές γεωπολιτικές συγκρούσεις.

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This