Ο Δρ. Σενόλ Χακάν Κούτογλου εξέτασε τις ηφαιστειακές δραστηριότητες στο νησί της Σαντορίνης με το λογισμικό που ανέπτυξαν και είπε ότι εντόπισαν επέκταση στο κέντρο του ηφαιστείου τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο των ερευνών ο Δρ. Κούτογλου και η ομάδα του ξεκίνησαν να εργάζονται στο λογισμικό πριν από 3 χρόνια, το οποίο ανιχνεύει γεγονότα που συμβαίνουν στη γη και αλλαγές στις δομές. Με το λογισμικό, μπορούν επίσης να ανιχνευθούν αλλαγές σε κτίρια στην επιφάνεια της γης, αλλαγές σε παγετώνες και μάζες χιονιού, παραμορφώσεις σε κατασκευές και εδάφη και αυξήσεις και μειώσεις στα επίπεδα του νερού στα φράγματα.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα IHA, ο Δρ. Κούτογλου εξέτασε τις αλλαγές που γίνονται στο νησί της Σαντορίνης από το 2014 και ανακοίνωσε ότι εντόπισαν διαστολή στην επιφάνεια κατά τις εξετάσεις που έγιναν στον κρατήρα του ηφαιστείου. Ο τούρκος καθηγητής έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες:
«Υπάρχει επέκταση στην περιοχή του κρατήρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Θα μετατραπεί όμως αυτή η επέκταση σε έκρηξη; Είναι δύσκολο να το πω. Γιατί μερικές φορές, χαρακτηριστικά στα ηφαίστεια, μπορεί να συμβούν επιφανειακές παραμορφώσεις κατά καιρούς λόγω της αύξησης της πίεσης. Αλλά αυτά δεν μετατρέπονται πάντα σε εκρήξεις. Μερικές φορές αυτή η πίεση μπορεί να μειωθεί αυθόρμητα ως αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων με το στρώμα μάγματος από κάτω. Μπορεί να τελειώσει χωρίς έκρηξη».
Περιορισμένη επίπτωση από το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Διάφορες ηφαιστειακές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Ισλανδίας, την Αυστραλία και την Ιταλία. Είναι πιο ενεργά ηφαίστεια. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουν ήδη προκαλέσει. Θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Δεν έχει καμία σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Εάν επρόκειτο να εκραγεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει κύματα τσουνάμι ύψους ίσως ενός ή δύο μέτρων. Εκτός από αυτό, μπορεί να σχηματιστούν σύννεφα τέφρας. Αλλά δεν νομίζω ότι θα μετατραπεί σε μεγαλύτερη έκρηξη από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ιταλία ή την Ισλανδία. Νομίζω ότι μπορεί να προκύψει μια κατάσταση που θα περιοριστεί στα νησιά αυτής της περιοχής.
Η περίπτωση για τσουνάμι στις ακτές του Αιγαίου
«Ακόμα κι αν σπάσει το Ελληνικό τόξο – και μπορεί να βιώσουμε το μεγαλύτερο τσουνάμι με τη ρήξη της ζώνης καταβύθισης εκεί – μπορεί να συμβεί ένα τσουνάμι περίπου 5 μέτρων. Σύμφωνα με τις τιμές που δίνονται από την ερευνητική ομάδα γύρω από το Bodrum και το Marmaris, αυτό μπορεί να πέσει στα 2 έως 3 μέτρα. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε τα τσουνάμι 20-30 μέτρων που σημειώθηκαν στην Άπω Ανατολή. Αυτό είναι επίσης καλό. Τι θα συνέβαινε αν γινόταν ένα τσουνάμι πέντε μέτρων; Στις παράκτιες περιοχές μας, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιζήματα, προσχώσεις, πεδιάδες και παραλίες, ένα κύμα 5 μέτρων μπορεί να διεισδύσει 100 φορές πιο μακριά στην ενδοχώρα, δηλαδή 500 μέτρα ή και 1000 μέτρα και να προκαλέσει ζημιές. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι είναι πιθανό σε αυτήν την κατάσταση» κατέληξε ο Δρ. Κούτογλου.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ: Χιλιάδες σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
- Τα χειρότερα μάλλον έρχονται για τη Σαντορίνη εκτιμά ο ΓΓ του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου!
- Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα σχολεία Σαντορίνης και Αμοργού – Συνεχίζονται οι σεισμοί
Εάν γίνει έκρηξη, οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν και το μισό μάγμα του ηφαιστείου.