Η βιομηχανία διαμαντιών του Ισραήλ: Σύγχρονη αποικιοκρατία και λεηλασία της Αφρίκης

Κάθε φορά που ένα διαμάντι αγοράζεται από το Ισραήλ, πίσω του υπάρχει αίμα, σκλαβιά και διαφθορά.

Must Read

Η βιομηχανία διαμαντιών του Ισραήλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προσοδοφόρα δίκτυα εκμετάλλευσης στον κόσμο. Παρόλο που το Ισραήλ δεν έχει ούτε ένα φυσικό ορυχείο διαμαντιών, ελέγχει ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς πολύτιμων λίθων, βασιζόμενο στη λεηλασία της Αφρικής, τη διαφθορά και την εκμετάλλευση φθηνής – συχνά σκλαβωμένης – εργασίας.

Με κεντρικό κόμβο το Χρηματιστήριο Διαμαντιών του Τελ Αβίβ, το Ισραήλ αποκομίζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ πίσω από αυτή τη φαινομενικά “νόμιμη” βιομηχανία κρύβεται ένα αιματοβαμμένο δίκτυο εξορύξεων που καταστρέφει χώρες, χρηματοδοτεί πολέμους και συντηρεί ένα σύστημα σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Η λεηλασία της Αφρικής: Από το Κονγκό στα χρηματιστήρια του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να καταλάβει μία από τις ισχυρότερες θέσεις στη διεθνή αγορά διαμαντιών χωρίς να διαθέτει ούτε μία φυσική πηγή πολύτιμων λίθων. Αυτό που κάνει είναι να εισάγει ακατέργαστα διαμάντια από φτωχές χώρες της Αφρικής, όπου τα ορυχεία ελέγχονται από πολυεθνικές, εγκληματικά δίκτυα και διεφθαρμένες κυβερνήσεις.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λεηλασίας. Η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα διαμαντιών, αλλά οι ντόπιοι εργάτες, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά, δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς, εξορύσσοντας πέτρες που αποφέρουν αμύθητα κέρδη στις ελίτ του Τελ Αβίβ. Τα ορυχεία βρίσκονται υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων και διεφθαρμένων πολιτικών, ενώ οι ντόπιοι πληθυσμοί υποφέρουν από ακραία φτώχεια και βία.

Τα διαμάντια αυτά, γνωστά και ως “ματωμένα διαμάντια”, μεταφέρονται στο Ισραήλ όπου περνούν από τη διαδικασία της νόμιμης πιστοποίησης, προτού διοχετευτούν στις διεθνείς αγορές.

Νταν Γκέρτλερ: Ο “βασιλιάς των ματωμένων διαμαντιών” και η διαφθορά του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Νταν Γκέρτλερ είναι ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα αυτής της αποικιοκρατικής λεηλασίας. Ο Γκέρτλερ μπήκε στη βιομηχανία διαμαντιών το 1997 και μέσα σε λίγα χρόνια είχε εξασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ελέγχοντας την εκμετάλλευση πολύτιμων λίθων στη χώρα.

Πως το κατάφερε; Μέσω εγκληματικών συμφωνιών με διεφθαρμένους πολιτικούς. Το 2000, πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια στον Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά, τον τότε πρόεδρο του Κονγκό, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της εξόρυξης διαμαντιών. Όταν ο Καμπιλά δολοφονήθηκε το 2001, ο Γκέρτλερ φρόντισε να διατηρήσει την κυριαρχία του, συνάπτοντας νέες συμφωνίες με τον γιο και διάδοχό του, Τζόζεφ Καμπιλά.

Οι δραστηριότητές του δεν σταμάτησαν στα διαμάντια. Ο Γκέρτλερ επεκτάθηκε στη βιομηχανία χαλκού και κοβαλτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλες τεχνολογίες. Πίσω από αυτή τη δραστηριότητα όμως, κρύβεται μια βιομηχανία παιδικής εργασίας και ακραίας εκμετάλλευσης, με ανήλικους εργάτες να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες για λίγα σεντς την ημέρα.

Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Γκέρτλερ για διαφθορά και εκμετάλλευση του Κονγκό, υποστηρίζοντας ότι οι συναλλαγές του στέρησαν από τη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας. Παρά τις κυρώσεις, το Ισραήλ συνέχισε να προστατεύει τον Γκέρτλερ, και το Χρηματιστήριο Διαμαντιών του Τελ Αβίβ παραμένει ένας από τους βασικούς παίκτες στην αγορά ματωμένων διαμαντιών.

Η βιομηχανία διαμαντιών του Ισραήλ δεν είναι απλώς μια σειρά από ανεξάρτητους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Το ίδιο το κράτος του Ισραήλ στηρίζει, προστατεύει και επωφελείται από τη λεηλασία των αφρικανικών χωρών.

Το Χρηματιστήριο Διαμαντιών του Ισραήλ είναι στενά συνδεδεμένο με την κυβέρνηση, ενώ τα έσοδα από την εξαγωγή διαμαντιών χρηματοδοτούν τον στρατό και τις επιχειρήσεις κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι διασυνδέσεις των ισραηλινών εταιρειών διαμαντιών με την πολεμική βιομηχανία είναι βαθιές, καθώς μέρος των κερδών χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της τεχνολογίας καταστολής και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Παράλληλα, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται διεθνείς ρυθμίσεις όπως η “Πιστοποίηση Κίμπερλι”, μια διαδικασία που υποτίθεται ότι εμποδίζει το εμπόριο ματωμένων διαμαντιών. Στην πραγματικότητα, το σύστημα αυτό επιτρέπει στο Ισραήλ να “ξεπλένει” διαμάντια από χώρες όπως το Κονγκό, πιστοποιώντας τα ως “νόμιμα” και επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνησή τους στην παγκόσμια αγορά.

Σύγχρονη αποικιοκρατία με οικονομικά και πολιτικά όπλα

Η βιομηχανία διαμαντιών του Ισραήλ είναι η σύγχρονη εκδοχή της αποικιοκρατίας. Αντί για στρατούς, χρησιμοποιούνται πολυεθνικές και διεφθαρμένοι ηγέτες για να υποδουλώσουν χώρες και λαούς, λεηλατώντας τους φυσικούς τους πόρους.

Η εκμετάλλευση της Αφρικής δεν είναι τυχαία. Όπως ακριβώς οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες του παρελθόντος έκλεβαν τον πλούτο της Μαύρης Ηπείρου, έτσι και το Ισραήλ διατηρεί την κυριαρχία του πάνω στις αγορές πολύτιμων λίθων, εκμεταλλευόμενο φτωχές χώρες, πουλώντας ματωμένα διαμάντια και επενδύοντας τα κέρδη στον στρατό και τη διεθνή του επιρροή.

Κάθε φορά που ένα διαμάντι αγοράζεται από το Ισραήλ, πίσω του υπάρχει αίμα, σκλαβιά και διαφθορά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This