Το Βατικανό, σε μια νέα κίνηση για την υπεράσπιση της USAID, υποστηρίζει τις πολιτικές της δυτικής αριστεράς και της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες προωθούν μια ατζέντα που ευνοεί την “woke” ιδεολογία και την ανοιχτή μετανάστευση.
Ο καρδινάλιος Μάικλ Τσέρνι, υπεύθυνος για τα ζητήματα μετανάστευσης και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αγία Έδρα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές της αμερικανικής βοήθειας μέσω της USAID και τις επιπτώσεις που αυτές μπορεί να έχουν στις ανθρωπιστικές δράσεις της Εκκλησίας, οι οποίες όμως είναι γεμάτες με πολιτικά φορτισμένες ατζέντες.
Η θέση του Βατικανού φαίνεται να υποστηρίζει τις “woke” πολιτικές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλουν την προώθηση κοινωνικών θεμάτων όπως η ισοπεδωτική ισότητα φύλων, η προώθηση της LGBTQ+ ατζέντας και η αποδοχή των ανοιχτών συνόρων. Η Εκκλησία, υπό την ηγεσία του Πάπα Φραγκίσκου, έχει κάνει συχνά εκκλήσεις για την άνευ όρων υποδοχή των μεταναστών, κάτι που ενσωματώνει τις πιο ακραίες πλευρές της παγκοσμιοποίησης και της “ανεκτικότητας”, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες για τις χώρες υποδοχής.
Η συγκεκριμένη ατζέντα της Εκκλησίας υπέρ των ανοιχτών συνόρων και της αδιακρίτου υποδοχής των μεταναστών συνάδει με τη στάση που κρατούν διεθνείς οργανισμοί, όπως η USAID, οι οποίοι χρησιμοποιούν την ανθρωπιστική βοήθεια ως μέσο για να προωθήσουν πολιτικά και κοινωνικά προγράμματα που δεν ανταποκρίνονται πάντα στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η USAID έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα που προωθούν αξίες που συχνά συγκρούονται με τις παραδοσιακές θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις των χωρών που δέχονται τη βοήθεια. Αυτές οι πολιτικές, που βασίζονται στην επιβολή των ιδεών της “πολιτικής ορθότητας”, είναι αυτές που έχει απορρίψει ο Ντόναλντ Τραμπ και που προσπαθεί να περιορίσει μέσω της μείωσης ή ακόμα και της διάλυσης της USAID.
Η απόφαση του Τραμπ να περιορίσει τις χρηματοδοτήσεις σε προγράμματα που προάγουν τις ιδεολογίες αυτές είναι, λοιπόν, μια αντίδραση στα “woke” συμφέροντα που υποστηρίζουν το Βατικανό και άλλοι δυτικοί οργανισμοί. Η ανοιχτή υποδοχή όλων των μεταναστών, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να εξετάζεται η πολιτισμική τους ένταξη ή οι συνέπειες για την κοινωνία υποδοχής, αποτελεί μία από τις βασικές αξίες αυτής της ατζέντας. Η Εκκλησία επιδιώκει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών στις χώρες που δέχονται τις ροές των μεταναστών, οι οποίοι βλέπουν τις κοινωνικές τους δομές να αλλάζουν ριζικά και χωρίς να τους παρέχεται πραγματική υποστήριξη για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Ο Τραμπ, με την πολιτική του κατά των ανοιχτών συνόρων και της μείωσης της διεθνούς βοήθειας, έχει δείξει ότι προτιμά να προστατεύει τα συμφέροντα της Αμερικής και των πολιτών της από την επιβολή διεθνών ατζεντών που σχετίζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη “woke” ιδεολογία. Αντίθετα, το Βατικανό και οι υποστηρικτές του προτιμούν να προωθήσουν τις παγκόσμιες πολιτικές αλληλεγγύης και των ανοιχτών συνόρων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών που επηρεάζονται από αυτές τις πολιτικές.
Στην ουσία, η σύγκρουση αυτή αποτελεί μια μάχη για την κατεύθυνση του διεθνούς ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου η Εκκλησία και οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους ιδεολογίες, ενώ ο Τραμπ επιδιώκει να επιστρέψει σε μια πιο παραδοσιακή και εθνική προσέγγιση για την εξωτερική πολιτική και την ανθρώπινη βοήθεια.