Την παραίτησή του υπέβαλλε σήμερα, Δευτέρα 10 Φερβουαρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, παρά το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 4 και 18 Μαΐου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε κρίνει πως ο Γιοχάνις, η -δεύτερη και τελευταία- θητεία του οποίου έληξε στις 21 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου εκλεγεί ο διάδοχός του. Ωστόσο το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο τρία ακροδεξιά αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία ελέγχουν περίπου το 35% των κοινοβουλευτικών εδρών, κατέθεσαν πρόταση για αποπομπή του, τον οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση.
Romanian President Klaus Iohannis resigns ahead of election re-run https://t.co/rt5PHDYjf4
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 10, 2025
«Το αίτημα θα έχει συνέπειες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Προκειμένου να αποφύγει η Ρουμανία αυτή την ανούσια και αρνητική κρίση, παραιτούμαι από το αξίωμα του προέδρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κεντρώος πρόεδρος, ο οποίος κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι στη χώρα του, κάτι που είναι πολύ πιθανό να ωθούσε βουλευτές από φιλοευρωπαϊκά κόμματα να δώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στην προσπάθεια της σκληροπυρηνικής δεξιάς να τον αποπέμψει. Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ιλίε Μπολόγιαν, πρόεδρος της Γερουσίας και επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος που είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος θα έχει περιορισμένες εξουσίες μέχρι τις εκλογές.
Η Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία, βυθίστηκε σε θεσμικό χάος πέρυσι, όταν ο πατριώτης Καλίν Γκεοργκέσκου κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, έπειτα από κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη, οι οποίες διαψεύστηκαν από τη Μόσχα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τις εκλογές.
Οι τρεις σχηματισμοί της σκληροπυρηνικής δεξιάς, η υποστήριξη προς τους οποίους έχει αυξηθεί μετά την απροσδόκητη νίκη του Γκεοργκέσκου, χρησιμοποίησαν την εκστρατεία τους κατά του Γιοχάνις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και να καταλάβουν την πολιτική ατζέντα.
Δείτε επίσης:
- Ρουμάνοι και Βούλγαροι καταναλωτές μποϊκοτάρουν τα σούπερ μάρκετ
- Συλλήψεις σοσιαλιστών βουλευτών για σκάνδαλο στην Ρουμανία
- Ρουμανία: «καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις ο πατριώτης Γκεοργκέσκου