Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πανέτοιμος να μπει σε «σκληρές» διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως απόλυτη προτεραιότητά του για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η πλήρης ικανοποίηση των όρων του.
«Η πολιτική λύση, όπως την οραματιζόμαστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο, παρά με την πλήρη εφαρμογή των όσων δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, όταν μίλησε στο ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 10/2, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και για τον έλεγχο των εξοπλισμών και πρόσθεσε: «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Όσο ταχύτερα το καταλάβουν αυτό οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι, τόσο καλύτερα θα είναι και τόσο πιο κοντά θα είναι για όλους αυτή η επιθυμητή πολιτική λύση».
Russia’s point man for relations with the US said on Monday that all of Vladimir Putin’s conditions must be met in full before the war in Ukraine can end.
The “political solution as we envisage it cannot be achieved otherwise than through the full implementation of what was… pic.twitter.com/Ba5nS7nMgI
— US Ship of State (@US_ShipOfState) February 10, 2025
Στην συγκεκριμένη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος είχε θέσει τους όρους του: η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιφέρειές της που έχει καταλάβει και κατά κύριο λόγο ελέγχει η Ρωσία, όρους τους είχε απορρίψει τότε το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμούν με παράδοση. Η Μόσχα ελέγχει περίπου το 20% των εδαφών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, και τεσσάρων περιφερειών στα ανατολικά και τα νότια της χώρας, των οποίων, ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 70-80%, σύμφωνα με στοιχεία από τα μέτωπα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ο Ριάμπκοφ σχολίασε ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποια μεγάλη αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ στο ουκρανικό και ουσιαστικά προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα. «Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων που ήταν οι βασικές αιτίες αυτού που συμβαίνει, δεν θα είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία. Οπότε, οι παραλλαγές και τα ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε», υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να τερματιστεί «γρήγορα» ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χθες, Κυριακή 9/2, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κάνει πρόοδο», παρότι δεν έχει αναλύσει πώς ελπίζει να βάλει τέλος στη σύγκρουση. Όταν ρωτήθηκε αν έχει μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τη στιγμή που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα, στις 20 Ιανουαρίου, ή πριν από την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Air Force One «το έκανα. Ας πούμε ότι το έκανα». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε ότι υπήρξε επαφή μεταξύ των δύο ηγετών.
‼️🇺🇸💬🇷🇺 #Trump on talking to #Putin pic.twitter.com/Oj5yEiF8M8
— Maimunka News (@MaimunkaNews) February 10, 2025
Δείτε επίσης:
- Ο πρόεδρος της Κίνας Σι αποδέχτηκε πρόσκληση του Βλαντιμιρ Πούτιν στον εορτασμό για την Ημέρα της Νίκης
- Επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία!