Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πριν από το 2030.
Ο Ταγιάνι φιλοξένησε τη συνάντηση της Ομάδας Χωρών και Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων στον κρατικό ξενώνα Villa Madama στη Ρώμη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Μέλος της «Ομάδας Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων» με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Παρευρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Κάγια Κάλλας και η Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Μάρτα Κως.
Οι συμμετέχοντες έβγαλαν μια οικογενειακή φωτογραφία μαζί πριν ξεκινήσει η συνάντηση.
«Το θέλουμε και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»
Ο υπουργός Ταγιάνι, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση, είπε ότι «η σημερινή συνάντηση χρησιμεύει για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των Βρυξελλών και των Βαλκανίων».
«Είμαστε υπέρ της ένταξης όλων των χωρών πριν από το 2030. Ίσως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά άλλες (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια) έχουν σημειώσει πρόοδο και νομίζω ότι το 2029 είναι μια καλή στιγμή. Το θέλουμε και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος».
Ο Ταγιάνι εξέφρασε την χαρά του που η Κάλλας και η Κως αποδέχθηκαν την πρόσκλησή τους σήμερα, σημειώνοντας ότι ίδρυσαν την Ομάδα Φίλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο να στηρίξουν τη διαδικασία επανένωσης με την Ευρώπη.
Ο Ιταλός υπουργός είπε επίσης ότι ελπίζει ότι οι τρέχουσες εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν θα συνεχιστούν.
Όταν ρωτήθηκε για το υποτιθέμενο τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ταγιάνι είπε: «Η Ευρώπη έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της Ουκρανίας, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να έχουμε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία και θα πρέπει να είμαστε αναπόσπαστο μέρος της μελλοντικής ειρηνευτικής δραστηριότητας Ουκρανία».
Σε γραπτή δήλωση που έκανε χθες το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι στόχος της σημερινής συνάντησης στη Ρώμη ήταν η ενίσχυση του συντονισμού για τους στόχους και τις προτεραιότητες που θα ακολουθηθούν το 2025, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια της περιοχής και να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης με την ΕΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Ταγιάνι έχει εκφράσει στο παρελθόν σε διάφορες περιπτώσεις την άποψή του ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από το 2030.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Σύμμαχοι και εταίροι «πουλάνε» την Ελλάδα!
- Τραγωδία στην Ιταλία με συντριβή ελικοπτέρου έξω από την Πάρμα
- Επανέρχεται ο αμετροεπής Μίτσκοσκι: Οι «Μακεδόνες» και η «Μακεδονία» αξίζουν μια θέση στην ΕΕ»