Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με συνολικά 61 από τις χώρες που συμμετείχαν να υπογράφουν το τελικό ανακοινωθέν «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική».
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απείχαν, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να έχει προειδοποιήσει από το βήμα της Συνόδου ότι η «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της Τεχνητής Νοημοσύνης «μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση».
Ειδικότερα, ο Βανς ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών και τους επικεφαλής των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας».
“America can not and will not accept that”
US Vice President, JD Vance is speaking at the AI Action Summit in Paris
Latest ➡️ https://t.co/asFRj2oarG
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/Kz6BBeOt7h
— Sky News (@SkyNews) February 11, 2025
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πολιτικές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στην AI και η κυβέρνησή μας εννοεί να παραμείνουν. Τώρα, αυτήν την στιγμή, αντιμετωπίζουμε την εκπληκτική προοπτική μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης, αντίστοιχης με την επανάσταση της εφεύρεσης της ατμομηχανής», δήλωσε σχετικά ο Βανς και πρόσθεσε πως «ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί αν η υπερβολική ρύθμιση αποθαρρύνει τους καινοτόμους να αναλάβουν τα αναγκαία ρίσκα για να προωθήσουν την μπάλα προς το τέρμα».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποίησε, κατόπιν, τις χώρες της Συνόδου για συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», οι οποίες «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος στις «βαριά επιδοτούμενες» εξαγωγές της τεχνολογίας 5G από την Κίνα. «Η σύμπραξη μαζί τους είναι σαν να αλυσοδένεις την χώρα σου με έναν αυταρχικό αφέντη που επιδιώκει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να αρπάξει τις πληροφοριακές υποδομές σου», κατέληξε.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια στην διεθνή πολιτική και οικονομία. Αρχικά, οι υπογράφουσες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία, πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στην διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που απαιτεί «παγκόσμιο διάλογο» και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς», ώστε η τεχνολογία αυτή να είναι περισσότερο προσβάσιμη.
Κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο.
🇫🇷 #French President Emmanuel #Macron took to the stage at the #GrandPalais in #Paris to highlight his plan to make France, and #Europe, the centre for the next advances in #AI.
He highlighted France’s capacity to cater to AI’s #energy and #investment needs ⤵️ pic.twitter.com/MOezaM5ISb
— FRANCE 24 English (@France24_en) February 10, 2025
«Έχουμε ανάγκη αυτών των κανόνων για να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)» και «ανάγκη να συνεχίσουμε να προωθούμε μία διεθνή διακυβέρνηση της AI», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου.
- Δείτε επίσης: Το μετέωρο βήμα της Ε.Ε. για την Τεχνητή Νοημοσύνη