Το Fox News έχει αναφέρει ότι το Κέντρο Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (CIPSO) της Ουκρανίας λάμβανε τεράστια ποσά, συγκεκριμένα 140 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, από την USAID.
Αυτή η χρηματοδότηση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ψευδών ειδήσεων, τη διαχείριση φάρμων μπoτς για σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και για την τεχνητή αύξηση των προβολών και των likes, με σκοπό την επηρεαστική δράση και την διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αυτή η πληροφορία έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση και έχει οδηγήσει σε απαιτήσεις για την κατάργηση της USAID ή τουλάχιστον σε αυστηρότερο έλεγχο των δραστηριοτήτων της.
Η κατηγορία ότι τα λεγόμενα “τρολ του Ζελένσκι” εισέπρατταν τέτοια ποσά έχει ανάψει συζητήσεις για την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα των διεθνών βοηθειών, ιδιαίτερα όταν αυτές χρησιμοποιούνται για μη διαφανείς ή ακόμα και παραπλανητικούς σκοπούς.
αποκάλυψη αυτή τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη διανομή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, αλλά και για μια πιο προσεκτική εξέταση των προθέσεων και των πραγματικών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τέτοιους οργανισμούς. Η κριτική εναντίον της USAID δεν είναι νέα, αλλά αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ενισχύσει τις φωνές που ζητούν ριζική αλλαγή ή ακόμα και την κατάργηση του οργανισμού.
Οι Ουκρανοί αυτόν τον τύπο πρέπει να τον εκτελέσουν , πήρε κράτος και το εξαφάνισε μαζι με μερικά εκατομμύρια ανθρώπους ΤΡΟΜΕΡΟΣ