H τρίτη επέτειος της σύγκρουσης στην Ουκρανία πλησιάζει, όμως από χθες το βράδυ το τέλος της αιματοχυσίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
- Toυ Βασίλη Γαλούπη
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησαν απευθείας και όλα δείχνουν ότι το πρώτο βήμα για μια ιστορική συμφωνία ειρήνης έγινε. Μπορεί να ειπωθεί πια κι επίσημα ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου ήδη άρχισαν.
Με τη μακροσκελή του ανακοίνωση ο Τραμπ αποκάλυψε πως «μόλις είχα ένα μακρύ και εξαιρετικά παραγωγικό τηλεφώνημα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη μεγάλη Ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχημένα μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμόμαστε ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, παρομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας για τα δυνατά σημεία των αντίστοιχων εθνών μας και το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία».
Η εποχή του «πάγου» με τη Ρωσία που ο Μπάιντεν επέβαλε έχει τελειώσει. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Ο Πούτιν χρησιμοποίησε ακόμα και το πολύ ισχυρό σύνθημα της εκστρατείας μου, “Κοινή λογική”. Και οι δύο πιστεύουμε πολύ σε αυτήν. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του ενός στο έθνος του άλλου».
Οπως ανέφερε ακόμα, συμφωνήθηκε να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις από τις αντίστοιχες ομάδες των δύο χωρών, ενώ «θα αρχίσουμε καλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αυτή τη στιγμή. Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουάλτς και τον πρεσβευτή και ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω έντονα, θα είναι επιτυχείς».
Ο Τραμπ, που είχε προαναγγείλει προτού εκλεγεί πως θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε: «Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε έναν πόλεμο που δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, επομένως πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα και για την απελευθέρωση, χθες, του Μαρκ Φόγκελ, ενός υπέροχου ανθρώπου που καλωσόρισα προσωπικά χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!».
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα κι ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα. «Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη Μόσχα και εξέφρασε την ετοιμότητά του να υποδεχθεί Αμερικανούς αξιωματούχους στη Ρωσία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του θέματος της διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία».
Αμέσως μετά ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μόλις μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και ότι «η συνομιλία πήγε πολύ καλά». Είπε ότι διοργανώνεται συνάντηση στο Μόναχο γι’ αυτή την εβδομάδα. Πάντως, ο «Economist» έγραψε πως «λίγες ώρες πριν από την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν μιλήσαμε με έναν φοβισμένο Ζελένσκι». Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ έφτασε χθες το βράδυ στο Κίεβο για να συναντηθεί με Ουκρανό πρόεδρο. Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν ότι χαιρετίζουν κάθε προσπάθεια που οδηγεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Και τώρα τι γίνεται; Οι εξελίξεις αναμένονται γρήγορες και ήδη γνωρίζουμε ότι ο Ζελένσκι τις τελευταίες ημέρες έχει συναινέσει σε ζωτικής σημασίας θέματα:
1. Προσφέρει στον Τραμπ μια συμφωνία 500 δισ. δολ. για τα ορυκτά της Ουκρανίας με αντάλλαγμα βοήθεια.
2. Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να αγοράζει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αμερικανική υποστήριξη.
3. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Χέγκσεθ ξεκαθάρισε χθες από τις Βρυξέλλες ότι «η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», πρακτικά αναγνωρίζοντας έτσι την προσάρτηση της Κριμαίας και μεγάλων τμημάτων του Ντονμπάς από τη Ρωσία.
4. Ο Ζελένσκι είπε προχθές ότι «θα ανταλλάξουμε εδάφη με την Ρωσία», αν και το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί: «Η Ρωσία δεν θα συζητήσει μια ανταλλαγή που να εμπλέκει το έδαφός της».
5. Η Αμερική απέκλεισε χθες την πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή να υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οι ΗΠΑ μεταθέτουν στην Ευρώπη την ευθύνη για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκά στρατεύματα αναπτύχθηκαν ήδη στην Ουκρανία δεν θα καλύπτονται ως μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, ούτε από την εγγύηση του «Αρθρου 5» της Συμμαχίας.
Ουσιαστικά ο Ζελένσκι δίνει γη και ύδωρ στην Αμερική, από τις σπάνιες γαίες της χώρας του ως την αγορά αμερικανικής ενέργειας, μήπως και περισώσει πάνω απ’ όλα τον εαυτό του. Σε χθεσινή του συνέντευξη στον «Economist» δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αφήσω τον Πούτιν να κερδίσει». Στην ουσία, όμως, Τραμπ και Πούτιν δείχνουν να κλείνουν μια συμφωνία χωρίς αυτόν.
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Πρόεδρος ΗΠΑ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Οικονομικά στο Φόρνταμ και από το 1971 ανέλαβε την οικογενειακή του επιχείρηση, αναπτύσσοντας επιχειρηματικές δραστηριότητες με καζίνα, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ κ.ά. Είναι εργολάβος, κτηματομεσίτης, τηλεπαραγωγός. Θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Το 2016 κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και τον Νοέμβριο 2024, μετά τη νίκη του επί της Χάρις, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ
Πρόεδρος Ρωσίας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1952 στο Λένινγκραντ. Σπούδασε νομικά στο κρατικό πανεπιστήμιο και υπηρέτησε 15 χρόνια ως αξιωματικός ξένων πληροφοριών για την KGB. Τον Ιούλιο 1998 έγινε διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB, διάδοχο της KGB). Διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις 9 Αυγούστου 1999. Στις 26 Μαρτίου 2000 κέρδισε για πρώτη φορά τις προεδρικές εκλογές, με ποσοστό 53,4%. Θα κυβερνά, άνευ απροόπτου, ως το 2030.