Ο Τραμπ ανακοίνωσε τους διαπραγματευτές του για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Τι φοβούνται οι ευρωπαίοι ηγέτες

Η ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο, αιφνιδίασε τους ηγέτες της ΕΕ

Must Read

Το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησής του ετοιμάζεται να ρίξει στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου ΡωσίαςΟυκρανίας ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφασισμένος να φέρει το συντομότερο δυνατό σε πέρας μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA Τζον Ράντκλιφ, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς και τον πρεσβευτή και ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να είναι οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, που είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι επιτυχείς», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι ο Κιθ Κέλογκ, ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε στην προκειμένη περίπτωση να εμπιστευτεί τον Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος ήταν εκείνος που ταξίδεψε από τη Ρωσία στις ΗΠΑ με τον Μαρκ Φόγκελ, τον Αμερικανό δάσκαλο που απελευθέρωσε η Μόσχα την Τετάρτη, έπειτα από 3,5 χρόνια στη φυλακή.

Σύμφωνα με την «Telegraph», ήταν τέτοια η επιτυχία του Γουίτκοφ στην επίτευξη της εκεχειρίας στη Γάζα, που, πλέον, ο Τραμπ τον θέλει ως επικεφαλής όλων των σημαντικών παγκόσμιων διαπραγματεύσεων. «Ο Γουίτκοφ είναι θηρίο. Είναι ένας σκληρός τύπος των κτηματομεσιτικών της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ λατρεύει το γεγονός ότι τα έβαλε με τον Νετανιάχου και τώρα ο Γουίτκοφ πιθανότατα θα είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής», δήλωσε στην Telegraph πηγή από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου.

Χθες, Τετάρτη 12/2, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε πρώτα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και μετά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δήλωσε ότι και οι δύο θέλουν την ειρήνη, αλλά για πρώτη φορά η Ουάσινγκτον δήλωσε ανοιχτά ότι είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει η Ουκρανία ότι θα επιστρέψει στα σύνορα του 2014 ή ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας. Επίσης, οι ΗΠΑ τόνισαν ότι αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν στην όποια διεθνή δύναμη ασφαλείας ενδέχεται να σταλεί στην Ουκρανία, για να εγγυηθεί την τήρηση της κατάπαυσης πυρός.

Ευρωπαϊκοί φόβοι για «βρόμικη συμφωνία» ΗΠΑ – Ρωσίας

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Μόσχας Ντμίτρι Πεσκόφ για το πώς θα γίνουν οι συνομιλίες, προκάλεσαν έντονη ανησυχία σε Κίεβο και Ευρωπαϊκή Ενωση, που απαιτούν μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον φόβο ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα υπονομεύει την ασφάλειά τους.

«Όποια πρόχειρη λύση είναι μια “βρόμικη” συμφωνία», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας και αποδοκίμασε τις προφανείς εκ των προτέρων υποχωρήσεις. «Γιατί τους δίνουμε (στη Ρωσία) ό,τι θέλουν, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις;», ήταν το ερώτημα που έθεσε και υποστήριξε πως «μία συμφωνία πίσω από την πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει».

«Για να είμαστε σαφείς, η ειρήνη πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη. Πρέπει να διασφαλίσει την κυριαρχία της Ουκρανίας», τόνισε με τη σειρά του ο Όλαφ Σολτς και προειδοποίησε πως «γι’ αυτό ποτέ δεν θα υποστηρίξουμε μία υπαγορευμένη ειρήνη. Ούτε θα αποδεχθούμε όποια λύση που οδηγεί στον διαχωρισμό της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ασφάλειας. Μόνο ένα άτομο θα επωφεληθεί από αυτό, ο Πούτιν». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του τι σημαίνουν οι ενέργειες και οι ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Αδράνεια σημαίνει ότι βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και της ηπείρου μας», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Από την πλευρά της η Λιθουανή υπουργός Άμυνας Ντοβίλε Σακαλιένε δήλωσε στο CNN ότι η Ευρώπη πέρυσι παρείχε στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 125 δισ. δολαρίων και οι ΗΠΑ 88 δισ., «οπότε πιστεύουμε ότι κερδίσαμε μία θέση στο τραπέζι». Ο Γερμανός ομόλογός της, Μπόρις Πιστόριους, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί η Ουάσινγκτον έβγαλε από το τραπέζι την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Ο Πούτιν διαρκώς προκαλεί τη Δύση και μας επιτίθεται ξανά. Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η απειλή θα εξαλειφθεί έπειτα από μία τέτοια ειρηνευτική συμφωνία», υπογράμμισε, ενώ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν να εμπλακούν σε «ειλικρινή και απαιτητικό» διάλογο με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που ξεκινά αύριο, Παρασκευή 14/2. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι θα προσπαθήσει να ζητήσει την αμερικανική υποστήριξη σε συνάντηση που θα έχει αύριο στο Μόναχο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:



Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This