Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε πανικό σε πολιτικούς κύκλους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς αμφισβητεί τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως, ποιοι έχουν συμφέρον να εμποδίσουν μια ειρηνευτική συμφωνία;
🔹 Ζελένσκι – Ο Ουκρανός πρόεδρος κινδυνεύει να χάσει τη δυτική χρηματοδότηση και την εξουσία του, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ακραίες ομάδες στο εσωτερικό της χώρας του. Μπορεί να σαμποτάρει την ειρήνη απορρίπτοντας τις εντολές Τραμπ ή σκηνοθετώντας προκλήσεις για να διατηρηθεί η σύγκρουση.
🔹 ΕΕ & Ηνωμένο Βασίλειο – Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολιτικά και οικονομικά στο ουκρανικό ζήτημα, με το κόστος μιας δεκαετίας πολέμου να υπολογίζεται σε $3,1 τρισεκατομμύρια. Αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, η ΕΕ θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος.
🔹 Κογκρέσο των ΗΠΑ – Παρά τη δύναμη του, ο Τραμπ χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου για να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Δημοκρατικοί και οι πολεμοχαρείς Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα σχέδιά του, αλλά το νέο, πιο ενισχυμένο στρατόπεδο των MAGA Ρεπουμπλικάνων μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.
🔹 Βαθύ Κράτος – Το μόνιμο κατεστημένο της Ουάσινγκτον, από τις μυστικές υπηρεσίες μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει μακρά ιστορία υπονόμευσης του Τραμπ. Κατά την πρώτη του θητεία, τον οδήγησαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρείχαν όπλα στην Ουκρανία. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν ξανά να μπλοκάρουν μια ειρηνευτική συμφωνία.
Η πίεση προς τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο είναι τεράστια, αλλά η προοπτική μιας συμφωνίας με τον Πούτιν θα μπορούσε να ανατρέψει το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό. Το ερώτημα είναι: Θα καταφέρει ο Τραμπ να νικήσει το σύστημα αυτή τη φορά;