Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi υπήρξε καταιγιστικός μιλώντας πριν από λίγο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου:
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων έχει φέρει καταστροφή στην ανθρωπότητα, όπως αποδεικνύεται από τα διδάγματα των δύο παγκόσμιων πολέμων στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είτε πρόκειται για το αποικιακό σύστημα είτε για τη δομή του πυρήνα της περιφέρειας, οι αυτουργοί των ανισοτήτων είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευσή τους.”
«Πιστεύετε ότι η πολυπολικότητα θα φέρει χάος, σύγκρουση και αντιπαράθεση; Σημαίνει κυριαρχία από τις μεγάλες χώρες όπου οι ισχυροί θα εκφοβίζουν τους αδύναμους;
Η απάντηση της Κίνας είναι ότι πρέπει να εργαστούμε για έναν ίσο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο».
王毅在第61届慕尼黑安全会议“中国专场”上的主旨讲话
🔗全文:https://t.co/5rkvYJbs1DKeynote Speech by Foreign Minister Wang Yi at the 61st Munich Security Conference
Conversation with China
Full Text:
🔗English https://t.co/WwCFG8pLmw🔗Françaishttps://t.co/zgEp28uNAR pic.twitter.com/LJpWEvUU7D
— Mao Ning 毛宁 (@SpoxCHN_MaoNing) February 15, 2025
«Ο κόσμος σήμερα είναι μάρτυρας αδιάκοπου χάους και σύγχυσης, και ένας σημαντικός λόγος είναι ότι ορισμένες χώρες άνοιξαν ένα κουτί της Πανδώρας που σηματοδοτεί τον νόμο της ζούγκλας.
Στην πραγματικότητα, όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ισχύος, θα πρέπει να πειθαρχούν στο διεθνές κράτος δικαίου. Το Πολυπολικό παράδειγμα δεν πρέπει να είναι μια κατάσταση αταξίας χωρίς κανόνες και πρότυπα.
Μπορεί κάποιος να είναι σήμερα στο τραπέζι, αλλά αύριο να καταλήξει στο μενού. Οι μεγάλες χώρες πρέπει να πρωτοστατήσουν στο να τιμούν τα λόγια τους και να τηρούν το κράτος δικαίου και δεν πρέπει να λένε ένα πράγμα αλλά να κάνουν το άλλο ή να συμμετέχουν σε παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».
«Ο προστατευτισμός δεν προσφέρει διέξοδο και τα αυθαίρετα τιμολόγια δεν βγάζουν νικητές. Η αποσύνδεση στερεί από κάποιον ευκαιρίες και μια μικρή αυλή με ψηλούς φράχτες καταλήγει μόνο να περιορίζει τον εαυτό της.
Είναι σημαντικό να επιδιώξουμε την ανοιχτή συνεργασία και να υποστηρίξουμε έναν ισότιμο και τακτοποιημένο πολυπολικό κόσμο με μια οικουμενικά επωφελή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική παγκοσμιοποίηση.
Για αυτόν τον στόχο, η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στο να μοιράζεται ευκαιρίες ανάπτυξης με όλες τις χώρες. Ένας Αυστραλός μελετητής ονόμασε την Κίνα ενεργοποιητή, κάτι που το βρίσκω πολύ κατάλληλο. Με αύξηση του ΑΕΠ 5% πέρυσι, η Κίνα επέτρεψε σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».