Δυστυχώς στην πράξη λειτουργούν ως υπηρέτες της Τουρκίας όσοι συνήργησαν υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας… Το Κιργιστάν και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και των φυσικών πόρων. Το έγγραφο βρίσκεται ενώπιον του κοινοβουλίου της Κιργιζίας για επικύρωση. Στην αιτιολόγησή της αναφέρεται ότι η συμφωνία στοχεύει κυρίως στην αύξηση του δυναμικού της αμυντικής βιομηχανίας της Κιργιζίας.
Το έγγραφο προβλέπει συνεργασία προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις: ανάπτυξη, άμεση προμήθεια και πώληση σε τρίτες χώρες όλων των τύπων προϊόντων και υπηρεσιών για την αμυντική βιομηχανία, επισκευή, τεχνική συντήρηση και εκσυγχρονισμός διαφόρων πλατφορμών και συστημάτων καθώς και συνεργασία στη μεταφορά τεχνολογίας και κατάρτιση και ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των χωρών.
Το έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί και από τα δύο μέρη σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Επιπλέον, στο Μπισκέκ θα ιδρυθεί ένα αμοιβαίο επενδυτικό ταμείο Κιργιζίας-Τουρκίας. Αυτό μαρτυρεί τη σοβαρότητα της πρόθεσης της Κιργιζίας και της Τουρκίας να αναπτύξουν διμερή εμπορική-οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με έδρα το Μπισκέκ και την Άγκυρα.
Τούρκοι αξιωματούχοι ενδιαφέρονται όχι μόνο για το εμπόριο με το Κιργιστάν, αλλά και για στρατιωτική-τεχνολογική και αμυντική-στρατηγική συνεργασία λόγω της ευνοϊκής γεωπολιτικής θέσης του Κιργιστάν. Το Κιργιστάν έχουν γειτονικές χώρες τις Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν. Οι αγωγοί προς την Κίνα περνούν επίσης από το Κιργιστάν.
Η Άγκυρα θέλει επίσης να εδραιώσει την παρουσία της στο Κιργιστάν μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προμηθεύσει αμυντικά όπλα στο Κιργιστάν στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ειδικά για την προστασία των συνόρων. Αυτά υπάρχουν στα αποθέματα όπλων των χωρών της Κεντρικής Ασίας εκτός από το Τατζικιστάν.
Το Κιργιστάν έχει ξοδέψει περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές όπλων και υλικοτεχνική υποστήριξη για τις ένοπλες δυνάμεις του τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, η Τουρκία συνεχίζει να εξάγει όπλα προσωπικού για τον στρατό στο Κιργιστάν.
Δείχνει επίσης ενδιαφέρον για την Αυτόνομη Περιοχή Ουιγούρων Xinjiang της Κίνας, όπου ζουν μουσουλμάνοι Ουιγούροι, μέσω Κιργιστάν.
Οι τουρκικές αρχές εργάζονται ουσιαστικά σε έναν διάδρομο σιδηροδρομικών μεταφορών που θα συνδέει τους σιδηροδρόμους του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας με το δίκτυο μεταφορών της Τουρκίας.
Η Τουρκία θέλει επίσης να εφαρμόσει ένα έργο διακασπιανής συγκοινωνιακής διαδρομής που θα συνδέει ολόκληρο τον κόσμο των τουρκικών δημοκρατιών μαζί με την Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Άγκυρα να αυξήσει τις εισαγωγές πρώτων υλών και τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων. Η ποσότητα ρεκόρ φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη από τον αγωγό φυσικού αερίου Turk Stream ήταν επίσης στα ρωσικά πρωτοσέλιδα.
Από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ο Razil Guzayerov, στη συνομιλία του με την Izvestiya, λέει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σύμφωνες με τη στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στα τουρκικά κράτη, όπου θέλει να αυξήσει τον ρόλο της και να διεκδικήσει ηγεσία.
Σύμφωνα με τον Guzayerov, το Κιργιστάν αγόρασε όπλα από την Τουρκία, τα οποία είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε συνοριακές συγκρούσεις με το Τατζικιστάν. Ο Guzayerov είπε επίσης ότι η Τουρκία πιθανότατα θα εξετάσει την πρωτοβουλία στο Κιργιστάν ως έναν περιφερειακό κόμβο που θα επιτρέψει την πώληση στρατιωτικών προϊόντων σε άλλες χώρες της περιοχής.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Η ΕΕ εξετάζει επανασύνδεση με τους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου – Γερμανία και Ουγγαρία οι βασικοί υποστηρικτές
- Ο Όρμπαν απειλεί να «μπλοκάρει» τις κυρώσεις στη Ρωσία – Απαιτεί να ανοίξει το Κίεβο τους αγωγούς ρωσικού αερίου
- Προχωρά η επέκταση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Μακεδονία