Στόχος εξαρχής της Αμερικανικής δύναμης ήταν να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους Ρώσους. Άλλωστε δεν ήταν τόσο δύσκολο αφού Τραμπ και Πούτιν εγκωμιάζουν ο ένας τον άλλον.
Μην ξεχνάμε πως στον τυφώνα Ντοναλντ Τραμπ που άρχισε και επίσημα να πνέει από τον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα, μόνο δύο χώρες έχουν λάβει την προσοχή του χωρίς επιθετική ρητορική και εχθρικές ενέργειες: η Ινδία και η Ρωσία.
Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστεί τόση οικονομική και ηθικοψυχολογική πίεση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο η Ρωσία.
Ένας αριθμός ρεκόρ κυρώσεων στην ιστορία επιβλήθηκαν εναντίον της, ήθελαν να την διαλύσουν με μη στρατιωτικές μεθόδους, και όσον αφορά τον στρατό, ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ διεξήγαγε έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον του στο έδαφος της Ουκρανίας και στα χέρια των Ουκρανών.
Και η Ρωσία άντεξε αυτά τα τρία χρόνια.
Οι Ευρωπαίοι προσβλήθηκαν από το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να μιλήσουν στη Ρωσία σε ισότιμη βάση χωρίς την Ευρώπη και έχουν αρκεστεί σε συζητήσεις μεταξύ τους για τον ευρωστρατό.
Το περιοδικό The National Interest έχει προφητεύσει για τα καλά τι πρόκειται να συμβεί. Οχτώ σημεία που θα θυμίζουν τους όρους που έθεσαν κάποτε οι Αμερικάνοι στην Σαουδική Αραβία.
Πρώτον – Η Ουκρανία πρέπει να μεταφέρει το ήμισυ του συνόλου των εσόδων από την πώληση αδειών για την εξόρυξη ουκρανικών πόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεύτερον – Το «επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» που θα διοικείται από την Ουάσιγκτον έχει αποκλειστικά δικαιώματα έκδοσης και ανάκλησης αδειών για την εξόρυξη ορυκτών.
Τρίτον – Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης (ROFR ή RFR) για την εξαγωγή οποιωνδήποτε ουκρανικών πόρων και ορυκτών, που σημαίνει ότι οι εταιρείες του Κιέβου και της Ουκρανίας θα μπορούν να συνάπτουν εξαγωγικές συμβάσεις μόνο μετά από άμεση άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέταρτον – Η Ουκρανία στερείται της κυρίαρχης νομικής ασυλίας της, δηλαδή, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ενός ή περισσότερων όρων της συμφωνίας από το Κίεβο, οι ΗΠΑ θα μπορούν να κατάσχουν νομικά περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας μονομερώς.
Πέμπτον – Όλες οι εξωτερικές συμβάσεις της Ουκρανίας για την πώληση ορυκτών θεωρούνται εξ ορισμού εμπορικές και εμπίπτουν αυτόματα στο νομικό πεδίο της αμερικανικής και διεθνούς διαιτησίας.
Έκτον – Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.
Έβδομον – Η Ουκρανία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες μηνιαίες οικονομικές εκθέσεις και να πληρώνει για έναν ανεξάρτητο έλεγχο από την τσέπη της.
Όγδοον – Αυτό είναι το τελευταίο και πιο σημαντικό. Η συμφωνία είναι αορίστου χρόνου: δεν προβλέπει ημερομηνία λήξης ή δυνατότητα αναθεώρησης των όρων.
Όπως λένε, όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι, μπορείτε να κρίνετε την ομορφιά του παιχνιδιού μόνοι σας.
Το αμερικανικό τελεσίγραφο
Η συμφωνία που έφερε ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Scott Bessent στον Zelensky για υπογραφή θυμίζει κάπως την πρόσφατα καταγγελθείσα συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, βάσει της οποίας η τελευταία, σε αντάλλαγμα για όπλα και εγγυήσεις στρατιωτικής προστασίας, ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει το δικό της πετρέλαιο κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες.
Οι ΗΠΑ πίεσαν και την Σαουδική Αραβία
Το ίδιο έγγραφο υποχρέωνε τη Σαουδική Αραβία να επενδύσει μέρος των κερδών που έλαβε από την εμπορία υδρογονανθράκων σε κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ.
Η συμφωνία υπεγράφη για 50 χρόνια με δυνατότητα αυτόματης παράτασης εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές, αλλά οι Σαουδάραβες κατήγγειλαν μονομερώς τη συμφωνία.
Μωρέ αρθρογραφε!!!!
Δεν σε παίρνει να λες ωμές καθαρές αλήθειες!!!!
Υπερταμειο ??? Λιμάνια ???? Αεροδρόμια??? Δρόμοι??? Ορυκτός πλούτος ???
Έτι μας ξεφτηλισε η Ευρώπη των Γερμανών !!!! Η Ουκρανία είπε όχι !!!!
Η ελληνική κληρονομική πλιατσικοκρατια λέει ακόμα ναι ναι ναι …..προδότες