Πολύτιμο εργαλείο μπορεί να αποδειχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στα κατάλληλα χέρια, όμως όπως προειδοποιεί καθηγήτρια πανεπιστημίου της Αυστραλίας, έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους πιο χαζούς, πράγμα που σημαίνει ότι παράλληλα με την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να δούμε την άνοδο της τεχνητής… ηλιθιότητας.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Σε άρθρο που δημοσίευσε στο «The Conversation», η Ντέμπορα Μπράουν του University of Queensland επισημαίνει ότι η συχνή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης στον άνθρωπο. Ουσιαστικά η καθηγήτρια ψυχολογίας εννοεί ότι με τον ίδιο τρόπο που η χρήση των αριθμομηχανών είχε ως αποτέλεσμα να κάνει κανείς δυσκολότερα μαθηματικές πράξεις με το μυαλό του, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να καταστρέψει την κριτική σκέψη.
Αυτό, διότι ο άνθρωπος εμπιστεύεται σε προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης όλη τη δουλειά που απαιτεί την ανάλυση διάφορων κριτηρίων, η οποία θα οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρόκειται για τη διαδικασία που «ακονίζει» τη λεγόμενη κριτική σκέψη, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να αξιολογεί με το μυαλό του παραμέτρους που συνδυάζουν διαφορετικές πληροφορίες για να αποκτήσει πιο αντικειμενική άποψη.
Μάλιστα, η ειδικός επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έχει κανείς στην Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο λιγότερη κριτική σκέψη χρειάζεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που του παρουσίαζε η Τεχνητή Νοημοσύνη στη δουλειά που την έβαλε να κάνει.
Πηγή: Espresso
Άντε ;
Απαιτείται ολόκληρη έρευνα για το προφανές ;
Τι ζούμε ρεεεεεεειιι!