Μετά από τη σχετική απόφαση από τις 15 Φεβρουαρίου, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στο Γκιάντερ της Αλβανίας λειτουργούν μόνο με ελάχιστο προσωπικό, αποτελούμενο από γιατρούς, υπαλλήλους καθαριότητας και ασφάλειας. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η οργάνωση που είχε αναλάβει τη διαχείριση των δομών υποδοχής αποφάσισε να αναστείλει τις υπηρεσίες της και να απολύσει το προσωπικό.
«Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω διαφόρων δικαστικών αποφάσεων […] και της προσωρινής αδυναμίας να δεχτούμε νέες ροές μεταναστών, είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε προσωρινά τη λειτουργία μας», ανακοίνωσε η ιταλική συνεταιριστική οργάνωση Medihospes, η οποία ειδικεύεται σε υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.
Η Medihospes, με έδρα τη Ρώμη, είχε εξασφαλίσει σύμβαση ύψους 134 εκατομμυρίων ευρώ από το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των κέντρων υποδοχής, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ράμα-Μελόνι» για το μεταναστευτικό. Κατά την προετοιμασία των επιχειρήσεων, η εταιρεία είχε προκηρύξει θέσεις εργασίας για περισσότερους από 300 εργαζόμενους, όπως πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και νομικούς, καθώς και 10 διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων οδηγών.
Η αναστολή λειτουργίας των κέντρων έχει αφήσει το κέντρο στο Γκιάντερ άδειο, ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την επαναλειτουργία του. Μία από τις προτάσεις που συζητούνται είναι η μετατροπή των αλβανικών κέντρων υποδοχής σε κέντρα απέλασης για παράτυπους μετανάστες, ιδέα που η Μελόνι έχει προτείνει ως πιθανό μοντέλο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε τη συνεργασία μας με την Αλβανία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντόνιο Ταγιάνι.
Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, έχει συναντήσει αντιδράσεις από την ιταλική αντιπολίτευση. Ο Φραντσέσκο Μπότσια, από το Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτήρισε το σχέδιο «θεσμική τρέλα», ενώ ο Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής του Κινήματος των «5 Αστέρων», το θεώρησε αποτυχία της κυβέρνησης.
Μπροστά σε αυτή την αβεβαιότητα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στην Ιταλία. Τόνισε ότι η Αλβανία έχει έναν παθητικό ρόλο στη συμφωνία, καθώς τα κέντρα έχουν εξωεδαφικό χαρακτήρα και οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί από την ιταλική πλευρά.
«Οι ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στη Μελόνι. Ο δικός μας ρόλος σε αυτή τη συμφωνία είναι απλός. Τα κέντρα έχουν εξωεδαφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή είναι ιταλικά, και επομένως η ιταλική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη», δήλωσε ο Ράμα σε κυβερνητική συνάντηση στην Ισπανία.
Μέχρι στιγμής, η συμφωνία «Ράμα-Μελόνι», όπως σχολιάζει το himara.gr, έχει αποτύχει τρεις φορές να φιλοξενήσει μετανάστες στο κέντρο του Γκιάδερ, λόγω αποφάσεων του Εφετείου της Ρώμης. Συνολικά, 73 μετανάστες μεταφέρθηκαν στη δομή του Αγίου Γεωργίου στο Σενγκίν, εκ των οποίων 9 επαναπροωθήθηκαν λόγω ηλικίας ή υγείας, ενώ 62 απελευθερώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις. Από αυτούς, 43 επέστρεψαν στις αρχές του μήνα, λίγες μόνο ημέρες μετά την άφιξή τους στην Αλβανία.
Ένα κρίσιμο δικαστικό βήμα αναμένεται στις 25 Φεβρουαρίου, όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφανθεί σχετικά με το ποια χώρα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τους μετανάστες και αν αυτός ο χαρακτηρισμός είναι υποχρεωτικός για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
*Φωτογραφία “X” Kerko
Δείτε επίσης:
- Φρίκη στη δομή μεταναστών Μαλακάσας: Αιγύπτιοι μαστίγωσαν, έκαψαν και βίασαν 16χρονο!
- Αλβανική προπαγάνδα για παραμεθόρια φυλάκια και «Τσάμηδες»
- «Γέφυρα» της Μελόνι μεταξύ Τραμπ και Ε.Ε. με ταυτόχρονο «άδειασμα» του Μακρόν